banner.jpg (42974 bytes)

UUTISARKISTO SIVU 7

Virhon kotisivulle

Uutisarkisto
- Lisää sivuja

22.11.04
Vantaanjoen taimenten ja lohien kolmas lypsy suoritettiin lauantaina 20.11.
Taimenten
hedelmöitettyjä mätimunia kertyi kolmen lypsypäivän tuloksena kymmenestä naaraasta ja tuplamäärästä uroksia noin 32 300 kappaletta. Lohen mätiä saatiin yhteensä 29 170 mätimunan verran. Mädin alkukuolleisuus jäi 1,3 %:iin. Tulos on hyvä, miltei erinomainen.
Osa emokaloista ei antanut mätiä tai maitia ollenkaan. Niiden ulkoasukin säilyi hopeanhohtoisena, joten ne eivät olleet tänä vuonna kutuun valmiita. Kaikki terveet emokalat vapautetaan joulukuun alussa. Kaloja on pidettävä karanteenissa, koska niille annettu nukutusaine on terveydelle haitallista. Karanteenilla varmistetaan, että mahdollisesti kalamiesten saaliiksi päätyvät kalat eivät enää sisällä nukutusainetta. Virho kuitenkin suosittaa, että kalamiehet vapauttaisivat kaikki kutuasuiset lohet ja taimenet, sillä niiden ravintoarvokin on varsin heikko.
Virho ja erityisesti Jorma Jukarainen haluavat myös lämpimästi kiittää kaikkia tahoja, jotka ovat myötävaikuttaneet tämänsyksyiseen hyvään mätisaaliiseemme.

18.11.04
Lypsytalkoot jatkuvat taas lauantaina 20.11. aamusta alkaen.
kuluvalla viikolla on altaaseemme luovutettu ainakin kaksi taimenmammaa. Niiden lisäksi koetetaan saada aiemmin lypsetyistä kaloistakin vielä mätiä ja maitia.
Virhon syyskokous pidetään perjantaina 3.12.
Paikka ja tarkempi aika varmistuvat viikonlopun aikana. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita vaikuttamaan toimintaan. Jos et ole vielä jäsen, kerkiät hyvin hoitamaan asian kuntoon ennen kokousta. Liity Jäseneksi!

4.11.04
Lauantaina 13.11. jatkettiin lypsytalkoita.Talkooväkeä tauolla
Ahkeraa talkooväkeä oli taas paikalla kiitettävästi. Myös perheen pienimmäisiä osallistui tapahtumaan. Aurinkoisessa säässä lypsy hoitui reippaaseen tahtiin. Viikko sitten lypsetyt kalat lypsettiin uudestaan sekä yksi lohimamma, joka ei edellisellä kerralla ollut luovutukseen valmis. Taimenten mätiä on nyt koossa noin 28 700 ja lohenmätiä 21 300 mätimunaa. Joitakin emokaloja saattaa vielä jäädä lippoajien saaliiksi. Ensi lauantaina järjestetään kolmas lypsy mikäli saalista edelleen kertyy Vanhankaupungin altaaseemme.
Tämänkertaisiin talkoisiin osallistui myös Jakomäen S-market evästarjoilun muodossa.

8.11.04
Lauantaina 6.11. lypsettiin Virhon hautomolla taimenia ja lohia. Suvun jatkoon valmis

Vantaan-jokisuun siian lippoajilta oli saatu lähes ennätysmäärä emokaloja Virhon altaaseen. Vain syksyllä 1998 on saatu enemmän kaloja. Lypsyä seuraamaan ja työhön osallistumaan oli saapunut lähes 30 henkeä. Taimenista saatiin noin 25 400  ja lohista 12 700 mätimunaa.  Hautomoprojektin vetäjä Jorma Jukarainen arvelee, että mätimäärä nousee taimenilla lähes 40 000:een ja lohilla 20 000:een. "Mäti on tänä syksynä erityisen hyvälaatuista", iloitsee Jukarainen. "Alkukuolleisuus oli hautomomme historian pienin". Osa lohenmädistä laitettiin lypsyn jälkeisenä päivänä Vantaanjoen Pitkäkoskeen ns. mätirasioissa, joissa se kypsyy kevääseen mennessä poikasiksi. Suurin osa mädistä jää kuitenkin hautomon altaisiin haudottavaksi. Syntyvät poikaset istutetaan keväällä ja alkukesällä Vantaanjoen vesistöalueen koskiin ja puroihin.
Virho kiittää lämpimästi kaikkia emokaloja luovuttaneita ja lypsyyn sekä esivalmisteluihin osallistuneita. Ilman teidän panostanne työ ei onnistuisi.
Osa kaloista ei ollut vielä valmiina lypsyyn, joten sitä jatketaan taas ensi lauantaina. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan tapahtumaan. "Myös kalojen lypsämistä on mahdollista kokeilla," kertoo Jukarainen.

Oheiset kuvat otti Juha Salonen. Katso myös Juhan raportti SKES:n sivuilla

26.10.04
Lokakuun alussa tehdyn sora-auto-operaation kuvareportaasi on valmistunut ja löytyy Täältä

25.10.04Taimenkolli hyvissä käsissä
Lauantaina 6.11. klo 9 alkaen lypsetään hautomollamme Vantaanjoen taimenia.
Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan joko tutustumaan tai avustamaan toimituksessa. Vanhankaupungin kosken suvannon siianlippoajat ovat tuoneet sivusaaliina saamiaan taimenia Virhon altaaseen kiitettävään tahtiin. Sunnuntaihin 24.10. mennessä naarastaimenia oli kertynyt 10 ja uroskaloja melkein tuplamäärä. Tavoittena on saada kolmekymmentä naarasta. Lypsy tapahtuu hautomollamme (vanha omakotitalo Keravanjoen rannalla) osoitteessa Kirkkotie 7, Tuusulan moottoritien ja joen välissä. Hautomoa vastapäätä on Nesteen tankkauspiste.

19.10.04
Vantaanjoki-Merikarvianjoki
Virhon hallituksen jäsen Kari Stenholm on mm. kunnostanut Vantaanjoen latvoilla Paalijokea ja tehnyt paljon työtä sen eteen, että mereen vaeltava taimenkanta saataisiin palautettua Vantaanjoen yläosiin asti. Kari on myös viettänyt aikaa länsirannikon Merikarvianjoella ja sen tuloksena on syntynyt artikkeli näiden kahden samankokoisen joen yhtäläisyyksistä ja eroista. Olisiko jotain opiksi otettavaa?  Lue artikkeli täällä

6.10.04
Virho levitti eilen 30 tonnia karkeaa soraa Vantaanjoen Pitkäkoskeen.
Lohet ja taimenet saivat noin 100 m2 uutta kutualuetta. Lokakuun lopulla kalat laskevat mätinsä soran sekaan. Keväällä mätimunista kuoriutuu uusi lohikalojen sukupolvi. Virhon palkkaamat projektityöntekijät suorittivat soraistuksen. Rahoitus saatiin Uudenmaan TE-keskukselta ja työvoimahallinnolta.

30.9.04
Karjaanjoen vesistön kunnostukset v. 2004
Virho on ahkeroinut pitkin kesää mm. Karkkilassa, Vihdissä ja Nummi-Pusulassa. Kunnostustemme raportteja päivitetään Karjaanjokisivulle sitä mukaa kun niitä valmistuu. Ensimmäiset raportit löytyvät täältä

27.9.04Longinojan taimen
SKESin Taimentiimi järjestää talkoot Longinojalla, Helsingissä.
Talkoot alkavat lauantaina 2.10. klo 11. Kokoontumispaikka on Ala-Malmilla Karviaistien maastossa olevalla kasvimaalla. Talkoissa luonnonmukaistetaan kasvimaan alueella virtaavaa Longinojan uomaa. Paikalle pääsee autolla Riihenkulman kautta ja Karviaistien puolelta. Bussit 73b, 69, 512, 522, 70t, 73, 79, 78, ja junat K, P, I tuovat sekä kaupungista että Vantaan suunnasta tulevat Malmin asemalle josta kävelymatkaa on noin. 1km.
Lisätietoja saat tarvittaessa Juha Saloselta puh: 050-594 9998 s-posti:
taimentiimi@skes.org

20.9.2004
Virhon hoidossa olevalla Vastinkoskella järjestettiin lauantaina 18.9. hoitotalkoot.
Ahkeraa talkooväkeä oli työn touhussa peräti 21 henkeä. Lisää ...

  Lisää arkistouutisia löytyy täältä