banner.jpg (42974 bytes)


SORAN LEVITYSTÄ PUMPPUAUTOLLA

 

Virhon kotisivulle

Vantaanjokisivulle

PumppuautoVantaanjoen Pitkäkoskeen Helsingin ja Vantaan kaupungin rajalla levitettiin 5.10.2004 kolmekymmentä tonnia karkeaa pyöreäkivistä soraa lohikalojen kutupaikaksi. Soran levityksen urakoi Virtavesien hoitoyhdistys. Työtä johti projektityöntekijä Jan Henriksson. Hänen ohjauksessaan työskenteli lisäksi kaksi muuta työntekijää sekä pumppuauton kuljettaja.

Operaatio oli haastava, sillä lähimmältä tieltä on jokiuomaan matkaa jyrkkää ja pusikkoista rinnettä pitkin yli 20 metriä. Sora on myös saatava leviämään tasaisesti laajalle alueelle. Koska henkilöresursseja oli niukalti käytettävissä, päädyttiin tilaamaan betonin levitykseen käytettävä pumppuauto, jolla voidaan siirtää soraa joustavaa putkea pitkin useita kymmeniä metrejä.

 

 

soraputki rinteessä

 

Syksyn sateiden takia jokiveden pinta oli korkealla ja virtaus sen mukainen. Hankalista olosuhteista huolimatta työ onnistui hyvin. Alkuvaikeuksien jälkeen soran siirto ja levitys saatiin suoritettua muutamassa tunnissa.

Soraa levitetään

 

 

 

 

 

Tulevaisuus näyttää kuinka työssä onnistuttiin. Virho levitti edellisen kerran soraa Pitkäkoskeen syksyllä 2002. Seuraavana syksynä soraikolla tehtiin havaintoja kutevista lohista ja taimenista. Virhon mätirasiakokeen (pdf-tiedosto) tulokset talvelta 2004 olivat myös lupaavia. Koskessa talven yli olleet taimenen mätimunat kehittyivät poikasiksi ja jättivät rasian keväällä.