banner.jpg (42974 bytes)

UUTISARKISTO SIVU 11

Virhon kotisivulle

Uutisarkisto
- Lisää sivuja

7.4.06
Virhon tuorein hanke on käynnistynyt Vihtijoella
olkka106.jpg (13494 bytes)Virhon hallituksen jäsen Markus Penttinen vetää Vihdissä sijaitsevan Kourlan myllyn kosken kunnostamista. Kourlan myllyä vastapäätä on Olkkalan kartanon rakennuksia. Koski sijaitsee Vihdintien varressa ja on osa Vihtijoen vesistöä, joka laskee Averia-järvestä Olkkalanjoen nimisenä ja päättyy Hiidenveteen. Tarkoituksena on kunnostaa koski sekä rakentaa padon ohi kalatie.
Huhtikuun alussa, juuri ennen kevättulvia ehdittiin rakentaa kalatien pohjat sekä aloitettiin kosken kiveäminen ja soraistaminen. Maanomistaja on samanaikaisesti korjannut patoa ja tehnyt alueella muita töitä. Virhon työt jatkuvat kevättulvien laskettua.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos sähkökalasti kosken vuonna 2004 ja löysi vain yhden taimenen. Alueelta puuttuu kutusoraikkoja ja koskea on perattu voimakkaasti.
Istutuksiin ei näillä näkymin ole tarvetta, sillä vesistössä liikkuu taimenia, jotka ovat peräisin mm. Averia-järven yläpuolisista virroista. Kalatien rakentaminen ja koskialueen kunnostaminen laajentaa taimenten vaellusaluetta Vihdin pohjoisosista aina Lohjanjärvelle asti.
Kourlan myllyn koski on osa kulttuurimaisemaa. Padon ja myllyn lisäksi rannoilla on vanhoja paja- ja talousrakennuksia. Kalastus on alueella kielletty. Heikko taimenkanta ei sitä edes kestäisi.

4.4.06
Tervetuloa Virhon kevätvuosikokoukseen !
Virtavesien hoitoyhdistys pitää kevätvuosikokouksensa maanantaina 24.4. klo 17.30 alkaen. Paikkana on Uudenmaan ympäristökeskus Itä-Pasilassa. Sisäänkäynti on Asemapäällikönkadun ja Ratapihantien kulmauksessa, vastapäätä Pasilan asemaa.
Sääntömääräisten asioiden lisäksi käsitellään vuoden 2006 hankkeita, kunnostuksia ja virtavesien elvytystoimintaa mm. Vantaanjoella ja Mätäpurossa, Vastinkosken kalapaikan hoitoa, koskikunnostustempauksen järjestämistä, työllistämishanketta, mätihautomoa ja montaa muuta asiaa.
Kaikki mukaan kokoukseen!
Liity nyt jos et ole vielä jäsen!
Jos olet jo jäsen, niin muistathan maksaa jäsenmaksusi viimeistään ennen kokousta.

25.3.06
Eilen tehtiin vuoden ensimmäiset mätirasiaistutukset.
Virhon hautomon vetäjä Jorma Jukarainen ja Markku Silmu kävivät perjantaina 24.4. laittamassa kolme mätirasiaa Vantaanjoen Pitkäkoskeen. Rasioissa oli yhteensä 1500 taimenen mätimunaa. Aiemmin kuluvalla viikolla tilattu mäti saapui hautomolle perjantaina. Rasiaistutuksia jatketaan pitkin kevättä mm. Palojoella.

21.3.06
Virho on tänään ostanut 3 litraa taimenen mätiä Laukaan kalanviljelylaitokselta.
Mäti saapuu hautomollemme perjantaina 24.3.
Viime syksystä saakka jatkunut epävarmuus hautomotoimintamme tulevaisuudesta on saanut valoisamman käänteen. Uudenmaan TE-keskuksen ja muutamien yksityisten tukijoiden ansiosta pystymme taas jatkamaan hautomon toimintaa. Osa ostetusta mädistä laitetaan jo maaliskuussa haudontarasioissa Vantaanjoen vesistön Palojokeen. Loput haudotaan poikasiksi, jotka istutetaan keväällä, kun ne ovat varttuneet uimataitoisiksi. Hankittava mäti on peräisin Ingarskilajoen taimenkannan emokaloista.

25.2.06
Virho on tehnyt Uudenmaan TE-keskukselle ja Helsingin kaupungille esityksen Haagassa virtaavan Mätäpuron rauhoittamiseksi

Mätäpuro ja sen luontaisesti lisääntyvä taimenkanta ovat monessa mielessä erityisen arvokkaita. Sen takia puro pitäisi rauhoittaa kalastukselta vähintään Vihdintien yläpuolisilta alueilta. Lisää

6.2.2006Kevään merkkejä?
Virtavesien hoitoyhdistys ahertaa pakkasillakin
Lumikautta käytetään viime vuoden tuloksien arviointiin, alkaneen vuoden suunnitteluun sekä uusien kohteiden kartoitukseen. Suuntaviittana on syyskokouksessa hyväksytty toimintasuunnitelma. Tulossa on vilkas vuosi monissa kohteissa.
Virhon palkkaama projektien vetäjä, iktyonomi Olli Toivonen suunnittelee ja kartoittaa jo Karjaanjoen ja Vantaanjoen vesistön kunnostuskohteita. Kevään koittaessa alkavat tositoimet suunnitelmien toteuttamiseksi. Tiivistä yhteistyötä tehdään työvoimaviranomaisten, paikallisten asukkaiden ja Te-keskuksen kanssa.

Toiminnan kannalta Virhon jäsenet ja tukijat ovat ensiarvoisen tärkeitä. Toivommekin, että mahdollisimman moni maksaisi yhdistyksen vaatimattoman jäsenmaksun, 9 € tilille 400610-481493. Jos et ole vielä jäsen hoituu liittyminen kätevästi. Muistathan lähettää jäsenmaksun suoritettuasi yhteystietosi sähköpostilla sihteerille. Näin varmistat kutsut kokouksiin, talkoisiin sekä jäsenrekisterin päivittymisen.
Virho ottaa erityisen mielellään vastaan palautetta, uusia ajatuksia ja tietoa kentältä. Käänny siis ihmeessä  hallituksen jäsenten ja muiden vastuuhenkilöiden puoleen, kun haluat vaihtaa ajatuksia tai esitellä mahdollisia uusia toiminnan kohteita.

17.12.05
Kaipaatko tutkittua tietoa Vantaanjoen tilasta ja kalakantojen kehityksestä 2000-luvulla?
Kannattaa tutustua RKTL:n tutkimusraportteihin. Raportteja löytyy täältä.
Yhteistarkkailun raporteista saa hyvän kuvan vesistön kalakantojen ja ravuston kehittymisestä 2000-luvulla.

05.12.05
Keräys Hautomolle on Keskeytetty
Koska Virho ei ollut hankkinut asianmukaista rahankeräyslupaa, on keräys jouduttu keskeyttämään. Rahakeräyksen luvanhankinta on käynnistetty tänään. Jatkamme keräystä kunhan saamme luvat kuntoon.
Olemme hyvin pahoillamme ja pyydämme anteeksi aiheuttamaamme sekaannusta!

Kaikki henkilöt, jotka ovat tehneet rahalahjoituksen ovat oikeutettuja niin halutessaan saamaan rahan takaisin. Soitto numeroon 040 532 8830 tai sähköpostiviesti Esa Lehtiselle riittää. Kerro rahasumma ja tilitietosi niin palautamme lahjoittamasi summan. Voit myös soittaa tai lähettää s-postia Pekka lindbladille, 050 556 7214.

  Vanhempia uutisia löytyy täältä