Kuva: Kari Stenholm
Talvi 2020 oli erittäin leuto ja kunnostusmateriaalien kuljetus maastoon oli ongelmallista.
Virho aloitti perinteiset Vantaanjoen vesistön kunnostukset helmikuussa kunnostusmateriaalien kuljetuksella, jotka jatkuivat maaliskuussa.
Normaali talvina kuljetukset tehdään niin, että ensin maastoon aurataan lumeen ura, jonka annetaan jäätyä. Sen jälkeen kunnostusmateriaalit kuljetetaan kuorma-autolla jäätynyttä uraa pitkin niin pitkälle maastoon kuin mahdollista ja tarvittaessa vielä pitemmälle kauhakuormaajalla, traktorin etukuormaajalla ja joskus erityisen vaikeisiin paikkoihin metsätraktorilla ja moottorikelkalla.
Tänä talvena pakkasia oli vähän ja kunnollista routaa ei tullut kuljetusurille ollenkaan. Sopivia hetkiä odotettiin pitkin talvea ja lopulta materiaalit yhtä paikkaa lukuunottamatta saatiin ajettua suunniteltuihin paikkoihin.Yhdessä paikassa käytettyä metsäautotietä jouduttiin vahvistamaan murskeella jo ennen kuljetuksia ja korjaamaan kuljetusten jälkeen.
Varsinainen kutusoraikkojen ja poikaskivikoiden rakentaminen aloitetaan runsaan viikon päästä niillä alueilla, joilla ei ole viime syksynä kudettuja kutusoraikkoja. Viime syksynä kudettujen soraikkojen alueelle siirrytään vasta myöhemmin kesällä, kun tänä vuonna syntyvien ja touko-kesäkuun vaihteessa uimaan lähtevien taimenen poikasten uimataito on kehittynyt niin hyväksi, että ne pystyvät väistämään kahlaajaa. Kunnostuskauden lopulla huolletaan aiempina vuosina rakennettuja soraikkoja. Kunnostuksia jatketaan syyskuun loppuun saakka. Taimenen kutu alkaa lokakuussa.
Kuva: Kari Stenholm
Kunnostusmateriaaleja ei tänä talvena saatu kuljetettua kuorma-autolla pitkälle maastoon, koska maa ei ollut riittävästi roudassa.
Kuva:Kari Stenholm
Kauhakuormaaja tuo kunnostusmateriaalit kunnostuspaikan lähelle.
Kuva:Kari Stenholm
Kunnostusmateriaalit odottavat tällä hetkellä kunnostuspaikkojen lähellä.
Kuva: Kari Stenholm
Lokakuussa Suomenlahden meritaimenet ja Vantaanjoen vesistön paikalliset taimenet kutevat sekä uusilla että vanhoilla soraikoilla.
Virho suojelee ja kunnostaa koko Vantaanjoen vesistöä. Kunnostuksia ei tehdä pelkästään tietyssä vesistön osassa tai tietyssä kunnassa, vaan siellä missä saadaan paras mahdollinen hyöty koko Vantaanjoen vesistön elvyttämisen kannalta. Vuosien mittaan Virho on kunnostanut 14 kunnan alueella virtaavaa Vantaanjoen vesistöä 10 kunnan alueella.
Vantaanjoen vesistö on jo elvytetty Suomenlahden parhaaksi taimenvesistöksi, mutta isoja ongelmia on edelleen paljon jäljellä ja kunnostettavaakin riittää vuosikymmeniksi eteenpäin.
Virhon Leader-rahoitettu virtavesikunnostusprojekti rakentaa tänä vuonna Vantaanjoen vesistöön kutusoraikkoja ja poikaskivikoita seuraaviin kuntiin:
Vihti
Hausjärvi
Riihimäki
Hyvinkää
Nurmijärvi
Virhon aiempien vuosien Vantaanjoen vesistön kunnostuksista voi lukea täältä.
Teksti ja kuvat: Kari Stenholm