Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.

Taimenet kutevat Vantaanjoella10.10.2016

ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
80-senttinen meritaimen Vantaanjoen yläjuoksulla.


Tänä vuonna taimenen kutu alkoi Vantaanjoen yläjuoksulla lokakuun ensimmäisenä päivänä. Perinteiseen tapaan kudun aloittivat merivaelluksen tehneet, eli meritaimenet. Paikallisten taimenten kutua näkyy siellä missä meritaimenet jo kutevat, mutta ei juurikaan muualla.

Alajuoksulla kutu ei ole ilmeisesti vielä alkanut, mutta taimenia on nähty kutusoraikoilla.

Vantaanjoen vesistön uomien virtaamat olivat kudun alkaessa ja ovat edelleenkin hyvin pieniä. Monien sivupurojen ja -jokienkin virtaama on niin pieni, että meritaimenet eivät niihin pääse nousemaan, tai eivät halua nousta. Sadetta pitäisi tulla pikaisesti.

Joka tapauksessa uhkia täynnä olevan merivaelluksen ja hankalan nousumatkan Vantaanjoen kaikkien ongelmien ohi yläjuoksulle ovat jo onnistuneet tekemään kymmenet meritaimenet. Tulevat viikot paljastavat millainen Vantaanjoen taimenen kudusta tänä vuonna kokonaisuudessaan muodostuu.


ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm


ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Tuore meritaimenen kutupesä Vantaanjoen yläjuoksulla.


Teksti ja kuvat: Kari Stenholm