Kuvassa vasemmalta mm. kansanedustajana, ministerinä, Uudenmaan maaherrana, eduskunnan oikeusasiamiehenä ja Euroopan oikeusasiamiehenä toiminut, Vantaanjoen asioitakin edistänyt Jacob Söderman, Virhon Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm ja Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.
Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) Uudenmaan piiri ja Vantaan yhdistys järjestivät 17.6.2017 Vantaanjoki helmeilee-tapahtuman Vantaankoskella.
SLL:n Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen ja SLL:n Vantaan yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Jääskeläinen avasivat tilaisuuden kertoen mm. Suomen 100 luontohelmeä-teeman taustoista ja toivottaen kaikki tervetulleeksi.
Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä kertoi Vantaan kaupungin suunnitelmista, mm. että Vantaa suojelee Suomi 100-juhlavuonna 130 hehtaaria maata. Penttilä ilmoitti Vantaanjoen kannalta ilouutisen siitä, että Vantaankosken myllyn nykyinen vuokrasopimus päättyy 3.7.2017. Nykyinen Vantaankosken myllyn vuokraaja aikoi ottaa käyttöön Vantaankosken myllyn vanhan vesivoimalaitoksen, mikä olisi aiheuttanut pahoja ongelmia Vantaanjoen vaelluskaloille.
Vesivoimalaitoksen perustaminen Vantaankoskelle olisi haitannut vakavasti, tai estänyt kokonaan vaelluskalojen nousun kutualueilleen Vantaanjoen yläjuoksulle. Vantaankosken toimivuus vaelluskalojen nousulle ja laskeutumiselle on erittäin tärkeää siksi, että Vantaanjoen vesistön kunnostetuista alueista suurin osa sijaitsee juuri Vantaankosken yläpuolella, jossa myös suurin osa vesistön luonnontaimenista lisääntyy. Käytännössä kaikki taimenet Vantaankosken yläpuolella ovat luonnontaimenia, sekä paikalliset että äärimmäisen uhanalaiset meritaimenet. Paljolti juuri noiden kalojen varassa on Vantaanjoen vesistön luontaisesti lisääntyvien taimenten elpyminen.
Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:n Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm kertoi Vantaanjoen vesistön ja sen vaelluskalojen tämän hetkisestä tilanteesta, sekä Vantaankosken merkityksestä vesistölle.
Vantaanjoen tilasta kiinnostuneet paikalla olijat kyselivät ja keskustelivat vilkkaasti Vantaanjoen asioista ja toivoivat että vaelluskalojen nousuongelmat saadaan poistettua Vantaankoskelta ja koko Vantaanjoen vesistöstä.
Teksti: Kari Stenholm
Kuvat: Kari ja Tuula Stenholm
Palaa takaisin