Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Vantaanjoki helmeilee-tapahtuma Vantaankoskella 17.6.2017.17.6.2017

ei kuvaa
Kuvassa vasemmalta mm. kansanedustajana, ministerinä, Uudenmaan maaherrana, eduskunnan oikeusasiamiehenä ja Euroopan oikeusasiamiehenä toiminut, Vantaanjoen asioitakin edistänyt Jacob Söderman, Virhon Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm ja Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.


Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) Uudenmaan piiri ja Vantaan yhdistys järjestivät 17.6.2017 Vantaanjoki helmeilee-tapahtuman Vantaankoskella.

SLL:n Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen ja SLL:n Vantaan yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Jääskeläinen avasivat tilaisuuden kertoen mm. Suomen 100 luontohelmeä-teeman taustoista ja toivottaen kaikki tervetulleeksi.

Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä kertoi Vantaan kaupungin suunnitelmista, mm. että Vantaa suojelee Suomi 100-juhlavuonna 130 hehtaaria maata. Penttilä ilmoitti Vantaanjoen kannalta ilouutisen siitä, että Vantaankosken myllyn nykyinen vuokrasopimus päättyy 3.7.2017. Nykyinen Vantaankosken myllyn vuokraaja aikoi ottaa käyttöön Vantaankosken myllyn vanhan vesivoimalaitoksen, mikä olisi aiheuttanut pahoja ongelmia Vantaanjoen vaelluskaloille.

Vesivoimalaitoksen perustaminen Vantaankoskelle olisi haitannut vakavasti, tai estänyt kokonaan vaelluskalojen nousun kutualueilleen Vantaanjoen yläjuoksulle. Vantaankosken toimivuus vaelluskalojen nousulle ja laskeutumiselle on erittäin tärkeää siksi, että Vantaanjoen vesistön kunnostetuista alueista suurin osa sijaitsee juuri Vantaankosken yläpuolella, jossa myös suurin osa vesistön luonnontaimenista lisääntyy. Käytännössä kaikki taimenet Vantaankosken yläpuolella ovat luonnontaimenia, sekä paikalliset että äärimmäisen uhanalaiset meritaimenet. Paljolti juuri noiden kalojen varassa on Vantaanjoen vesistön luontaisesti lisääntyvien taimenten elpyminen.

ei kuvaa
Vantaankosken vanha mylly.


Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:n Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm kertoi Vantaanjoen vesistön ja sen vaelluskalojen tämän hetkisestä tilanteesta, sekä Vantaankosken merkityksestä vesistölle.

Vantaanjoen tilasta kiinnostuneet paikalla olijat kyselivät ja keskustelivat vilkkaasti Vantaanjoen asioista ja toivoivat että vaelluskalojen nousuongelmat saadaan poistettua Vantaankoskelta ja koko Vantaanjoen vesistöstä.


Teksti: Kari Stenholm
Kuvat: Kari ja Tuula StenholmPalaa takaisin