Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Virhon muistutus Hausjärven Monnin osayleiskaavaehdotuksesta14.11.2015

ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Erkylänlukkojenpuro virtaa Hausjärven Monnin osayleiskaavaehdotusalueella.

ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Sähkökalastusta Erkylänlukkojenpurolla Hausjärvellä.


Erkylänlukkojen lähteistä Hausjärvellä ja Hyvinkäällä alkava Erkylänlukkojenpuro virtaa halki Monnin osayleiskaavaehdotusalueen päättyen Vantaanjoen pääuomaan Hähäänkosken yläpuolella Riihimäen kaupungin puolella.

Virho aloitti vuonna 2002 taimenen kotiuttamisen Erkylänlukkojenpuroon samaan aikaan kun Vantaanjoen vesistön muihinkin taimenista tyhjiin vesiin tehtiin taimenen kotiutusistutuksia. Istutusten aikana ja sen jälkeen on puron pääuomaa kunnostettu vuodesta 2006 saakka lähes joka vuosi. Kotiutusistutukset lopetettiin vuonna 2007, jonka jälkeen taimenpopulaatio on ollut pelkästään luonnonlisääntymisen varassa.

Syksyllä 2006 havaittiin Erkylänlukkojenpurossa ensimmäisen kerran kutupuuhissa olleita paikallisia ja merivaelluksen tehneitä taimenia eli meritaimenia. Vuoden 2006 jälkeen merivaelluksen meritaimenet ovat kuteneet Erkylänlukkojenpurossa monena vuotena. Niinäkin vuosina, jolloin meritaimenista ei ole tehty Erkylänlukkojenpurossa havaintoja, siellä on kuitenkin kuteneet paikalliset taimenet, mitkä ovat samaa populaatiota kuin merivaelluksen tehneet taimenet.

Erkylänlukkojenpuron poikastiheyksiä on tutkittu monena vuotena sähkökalastamalla ja poikastiheydet ovat olleet hyviä.

Hausjärven kunta on valmistellut n. 10 vuotta osayleiskaavaa Monniin, jonka läpi Erkylänlukkojenpuro virtaa. Tänä syksynä osayleiskaavaehdotus valmistui ja se on ollut jukisesti nähtävänä. Virho teki osayleiskaavasta muistutuksen.

Virhon muistutus Monnin osayleiskaavaehdotuksesta.


ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Erkylänlukkojenpuron alapäätä Riihimäellä.

Teksti ja kuvat: Kari StenholmPalaa takaisin