Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Mätäjoen perinteinen talkoopäivä keräsi lähes 40 osallistujaa29.9.2014

ei kuvaa
Kuva: Mätäjokea Kaarelassa


Mätäjoella Helsingissä talkoiltiin lauantaina 27.9. Virtavesien hoitoyhdistyksen ja Helsingin Perhokalastajien yhteistalkoissa kahdessa paikassa eli jo viidettä vuotta Pitäjänmäen Talissa sekä uutena kohteena Kaarelassa Kannelmäen ja Malminkartanon välissä. Molemmat kohteet keräsivät noin 20 osallistujaa eli yhteensä Mätäjokea kunnosti lauantaina ennätykselliset nelisenkymmentä talkoolaista.

Talissa tehtiin taimenille uusia kutualueita ja poikaskivikoita. Lähellä Pitäjänmäentietä paranneltiin ja laajennettiin edellisten vuosien talkoissa rakennettua soraikkoa, josta kevättulva oli vienyt soraa alavirtaan. Lisäksi jokeen lisättiin isompia kiviä ja puuainesta, josta erityisesti vesihyönteiset pitävät. Monille lajeille joen pohjassa makaavat liekopuut ovat elinehto. Uppopuut ja kivet saavat myös veteen pyörteilyä, joka muokkaa joen pohjaa vaihtelevammaksi. Kaikki tämä auttaa taimenten poikasia löytämään piilopaikkoja, ruokaa ja varttumaan nopeasti merivaellusikään. Paikalla kävi myös YLE:n toimittaja kuvaajan kanssa hankkimassa aineistoa tulevaan A-studion teollisuuden päästöjä käsittelevään juttuun.

Talin talkoista löytyy hienoja kuvia valokuvaaja Tuomas Heinosen kuvagalleriasta: Linkki galleriaan

ei kuvaa
Kuva: Talkoot käynnissä

Kaarelassa hitaasti virtaavalla uomanosuudella aloitettiin kesän alivirtaaman aikaan kuiville jäävien tulvatasanteiden stabiloiminen soralla ja lisättiin puuainesta jokeen virran monipuolistamiseksi ja hyönteisten ja muiden vesieliöiden elinolosuhteiden parantamiseksi.

ei kuvaa
Kuva: Ennen ja jälkeen talkoiden

Malminkartanon puolelta laskevan sivupuron suulle tehtiin lisäksi kiintoainesta keräävä suiste. Viimeksi juuri talkoita edeltävänä torstaina puroa pitkin laskettiin jokiluonnolle tuhoisaa hiekkaista vettä läheiseltä työmaalta.

ei kuvaa
Kuva: Torstain hiekkapäästö ja lauantaina tehty suiste

Kaarelassa talkooväki koostui pääosin Kannelmäen ja Malminkartanon paikallisista asukkaista, joilla on yhteinen intressi Mätäjoen kehittämiseksi luontoarvoiltaan entistäkin paremmaksi. Talkoissa vaihdettiinkin havaintoja jokivarressa elävistä lintuharvinaisuuksista (mm. heinätavi ja liejukana), harvinaisemmista sudenkorennoista (mm. eteläntytönkorento ja litteähukankorento) sekä nisäkkäistä (mm. vesisiippa ja pohjanlepakko). Myös jokivarren haitallisen jättibalsamikasvuston poistamista paikallisin talkoovoimin ehdotettiin ja esitettiin ajatus kaloille nousuesteen muodostavan padon korvaamisesta tekokoskella.

Loppuun vielä kiitokset kaikille talkoolaisille ja tahoille, jotka tukivat tätäkin talkoopäivää:
Teknos Oy kustansi talkoomateriaalit ja eväät, Helsingin kaupungin puisto-osasto antoi luvan tehdä töitä puistoalueella ja jokiuomassa ja on jo pitkään kannustanut meitä taimenen palautusprojekteissa.

Teksti: Pekka Lindblad ja Mikael A. Manninen
Kuvat: Mikael A. ManninenPalaa takaisin