Kuva: Kari Stenholm
Vantaanjoki helmikuun sumuisessa suojasäässä.
Virhon työllisyysprojekti on aloittanut vuoden 2014 virtavesikunnostukset kunnostusmateriaalien kuljetuksilla Vantaanjoella. Materiaalien kuljetuksia jatketaan lähiviikkoina sekä Vantaanjoen-, että Karjaanjoen vesistöissä.
Virhon hallituksen koordinoimaa työllisyysprojektia vetää iktyonomi Olli Toivonen ja työvoimana on työvoimatoimistoista palkattuja virtavesikunnostuksiin motivoituneita työttömiä työnhakijoita, jotka palkataan valtion työllistämisvaroilla, sekä harjoitteluaan suorittavia alan opiskelijoita.
Kunnostusmateriaalien rahoitusta on anottu kalastuskorttivaroista tukea myöntäviltä Uudenmaan- ja Hämeen ELY-keskusten kalatalousryhmiltä.
Perinteisesti Nukarin- Raalan osakaskunta on maksanut Nukarinkosken kunnostusmateriaaleista noin puolet
Viranomaisten ja vesialueiden omistajien antaman rahoituksen lisäksi virtavesikunnostuksissa tarvitaan myös Virhon omarahoitusta. Omarahoitusosuus on saatu pääosin kalamiesten lahjoituksina heidän järjestämiensä nettihuutokauppojen tuotoista. Kalamiesten lahjoitusvaroilla on hankittu myös talkookunnostusten materiaaleja. Nettihuutokauppoja ovat järjestäneet Kalamies.com (linkki viimeksi pidetyn huutokaupan ilmoitukseen löytyy täältä) ja Perhokalastajat.net (linkki viimeksi pidetyn huutokaupan ilmoitukseen löytyy täältä)-nettiportaalit.
Parina edellisenä vuotena rahoitusta on saatu myös Rapala-rahastolta ja tänä vuonnakin apurahaa tullaan anomaan. Rapala Oyj yhdessä Normark Suomi Oy:n kanssa haluaa omalta osaltaan tukea kalavesien kunnostustoimenpiteitä Rapala-rahastolla, jonka tarkoituksena on jakaa vuosittain apurahoja kalastusmahdollisuuksien kehittämiseen ja niihin liittyvän vapaaehtoistyön ja tutkimuksen tukemiseen.
Lisäksi Virhon jäsenet tekevät paljon talkootyötä virtavesikunnostusprojektin pyörittämiseksi.
Tänä vuonna Virhon työllisyysprojekti kunnostaa Vantaanjoen vesistössä seuraavia paikkoja:
- Epranojaa Riihimäellä
- Erkylänlukkojenpurolla Hausjärvellä tyhjennetään laskeutusallasta
- Palojokea Hyvinkäällä
- Mahdollisesti Sveitsinpuroa Hyvinkäällä
- Pääuomaa Nukarinkoskella Nurmijärvellä
- Keihäsjokea inventoidaan Lopella, Vihdissä ja Hyvinkäällä
Lisäksi talkoilla kunnostetaan seuraavia paikkoja:
- Longinojaa Helsingissä
- Rekolanojaa Vantaalla
Kaikkiaan Vantaanjoen vesistöön rakennetaan tänä vuonna n. 600 m² kutusoraikkoja ja n. 200 m² poikaskivikoita, jotka voivat monista muuttujista riippuen tuottaa vastakuoriutuneita taimenen poikasia n. 20 000...60 000 kpl vuodessa.
Karjaanjoen vesistöön Virho rakentaa tänä vuonna kutusoraikkoja ja poikaskivikoita yhteensä n. 200 m².
Seuraavassa valokuvia Virhon ensimmäisestä materiaalikuljetuksesta vuonna 2014 Vantaanjoella:
Kuva: Olli Toivonen
Kutusora tuodaan rekalla niin pitkälle maastoon kuin rekalla pääsee.
Kuva: Olli Toivonen
Soran matka jatkuu etukuormaajalla.
Kuva: Olli Toivonen
Sora viedään etukuormaajalla niin lähelle uomaa kuin saadaan.
Varsinainen kutusoraikkojen ja poikaskivikoiden rakentaminen aloitetaan huhtikuun puolivälissä niissä paikoissa, joissa ei ennestään ole kutusoraikkoja, eikä näin ollen myöskään hautumassa olevaa mätiä. Niissä paikoissa, joissa on ennestään kutusoraikkoja, työt aloitetaan mädin ja vastakuoriutuneiden poikasten suojelemiseksi aikaisintaan kesäkuussa.
Virhon Vantaanjoella aiempina vuosina tekemistä kunnostuksista voi lukea täältä.
Kuva: Kari Stenholm
Koskikara Vantaanjoen jään reunalla.
Teksti: Kari Stenholm
Valokuvat: Olli Toivonen ja Kari Stenholm
Palaa takaisin