Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Rädda flodkräftan - ruotsalainen teemasivusto jokiravun pelastamiseksi14.9.2013

Ruotsissa jokiravun puolesta on käynnissä monella rintamalla yrityksiä säilyttää laji vielä taloudellisestikin merkittävänä lajina, ja ylipäänsä maan luonnonvaraisessa lajistossa koko maan alueella.

Haasteet ovat samankaltaiset, kuin Suomessakin. Suurin haaste on täplärapu. Ruotsissa on toisaalta pidemmät kokemukset täpläravusta, kuin suomalaisilla, ja lajista on alkanut jo aiemmin paljastua monia negatiivisia piirteitä sen levittämän rapuruton ohella. Yksi sellainen on mm. täplärapukantojen vaikutus alkuperäiseen lajistoon. Yhtenä esimerkkinä Vättern-järvi, jossa täplärapu on osaltaan merkittävästi lisännyt alkuperäisen järvikutuisen nieriän ja virtavesissä kutevien harjuskantojen mädin kuolleisuutta ja sitä kautta osaltaan heikentänyt näiden valmiiksi heikkoja kantoja.

Uudempi uhka on toisen vieraslajin, marmoriravun, viime aikaiset löydöt ruotsalaisista luonnonvesistä. Marmorirapu lisääntyy partenogeneettisesti, eli sen naaraat kloonaavat itseään, täysin ilman koiraita. Lajista ei edes tunneta koiraita. Lajilla ei myöskään ole tunnettuja alkuperäispopulaatioita, vaan se on "syntynyt" akvaarioharrastajien keskuudessa. Sen kantamuoto on ilmeisesti eräs kaakkoisessa USA:ssa esiintyvä rapulaji. Nyttemmin marmorirapu on kuitenkin kotiutunut jo useisiin luonnonvesiin, lähinnä meikäläisiä vesiä Saksassa. Yhdestä yksilöstä tehokkaasti lisääntymään kykenevän lajin leviämistä laajemmin luonnonvesiin pidetään merkittävänä uhkana ympäri maailman.

Rädda flodkräftan -teemasivusto


AJPalaa takaisin