Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Suurhuutokauppakiitokset11.1.2013

Vaelluskalat ja kuvankin talkookalatien rakentajat kiittävät kalamies.com:in huutokauppaajia!

Kalamies.com ja sen huutokauppaan osallistuneet ovat jälleen kunnostautuneet kiitettävästi. Kokonaista 7456 ¤ saatiin kasaan loppuvuoden huutokaupassa.

Varsinaisten huutajien lisäksi sopii mainita seuraavat myötävaikuttajat yritys- ja muilta tahoilta: Old School Trolling, Haukikoira kalastuspalvelut, Sissos, Kaiman kalamatkat oy, PP-lures, KalastusSuomi, Storm Pike Club, JSP kulta, Lare lures vaaput, Suomen vuokramestarit, Susirajan erämessut, Pohjolan perhokalastaja & Chasing Silver, Parsantti-uistin, Perza-vaaput ja Hong Kong. Lisäksi mukana oli julkisuuden henkilöitä, kuten Simo Kairistola, Jasper Pääkkönen, Tommi Liimatainen ja Mikko Peltola.

Tämä on hyvä lähtö alkavalle kalavuodelle. Summa käytetään lyhentämättömänä Virtavesien hoitoyhdistys ry:n eli Virhon (virtavesi.com) vaelluskalahankkeisiin. Näin hyödynsaajia ovat niin vedet, kalat kuin kalastajatkin.

Virho kunnostaa ja entisöi puroja, jokia ja koskia. Usein perkausten jäljiltä. Tärkeänä osana tätä on kutupaikkojen rakentaminen, joka tarkoittaa käytännössä sopivien virtavesien soraistamista. Ilman virtavesien sorapatjoja ei ole kutupaikkoja lohikaloille, mutta niitä käyttävät hyväksi myös muut kalalajit. Koskiin laitettavat kivet luovat puolestaan suojapaikkoja niin isoille kuin pienille kaloille. Mainittakoon, että myös ravut ilahtuvat suuresti tämän kaltaisista kunnostustöistä.

Virho on rakentanut useita kalateitä. Niitä käyttävät lohikalat, mutta esimerkiksi ankerias ja toutain. Vaikka lohikalojen ahdingon vuoksi ne usein painottuvat Virhon toiminnassa, myös muita lajeja muistetaan.

Virho selvittää kalavesien tilaa. Joka vuosi sähköistetään erityisesti kunnostettuja kohteita tai sellaisiksi aiottavia virtavesiä. Kututarkkailua ja tietoja nousukaloista kerätään eri kohteista. Myös tieteelliseen tutkimukseen on myötävaikutettu, kuten esimerkiksi kirjolohien lisääntymistutkimukseen. Jo parina vuotena on ollut kamera seuraamassa taimenten kutua yhdessä Virhon kunnostuskohteessa. Sen katsojia on ollut Uudesta-Seelannista asti.

Virho valistaa ja vaikuttaa. Joka vuosi on julkaistu Virhon myötävaikutuksella lukuisia asiaa koskevia niin sähköisen kuin painetun mediamaailman juttua. Tärkeisiin valtakunnallisiin ja paikallisiin hankkeisiin otetaan kantaa. Kuten esimerkiksi Suomen kalatiestrategiaan tai kalastuslakiuudistukseen tai vaikkapa jätevesikysymyksiin. Yhdistys saa säännöllisesti pitkin Suomea yhteydenottoja, joissa kysytään neuvoja, mitä omille tai läheisille vesille voisi tehdä. Monissa alan seminaareissa on Virhon asiantuntija esiintymässä.

Kaikki tämä toiminta maksaa ja yhdistys toimii vapaaehtoispohjalta. Esimerkiksi kiveä ja soraa tarvitaan joka vuosi koskiin ja puroihin vähintään kymmeniä kuorma-autolastillisia. Virhon työllisyyshanke, joka työllistää pitkäaikaistyöttömiä kunnostustöihin, tarvitsee omaa rahoitusta viranomaisilta saatavan tuen täydentämiseksi. Kotisivut, kalakamerat ja monet muut pienemmät menot kysyvät myös rahaa, joka on kerättävä joka vuosi.

Kiitos vielä kerran!Palaa takaisin