Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


TALKOOT HELSINGIN MÄTÄJOELLA LA 24.9.12.9.2011

Helsingin Perhokalastajat ja Virtavesien Hoitoyhdistys järjestävät lauantaina 24.9. klo 10 alkaen Mätäjoen kunnostustalkoot Pitäjänmäellä, Talin siirtolapuutarhan ja Golfkentän ympäristössä.

Talkoot ovat kaikille avoimet ikään katsomatta ja niihin toivotaan runsasta osanottoa.
Talkoiden tavoitteena on auttaa äärimmäisen uhanalaiseksi luokitettua meritaimenta kotiutumaan Mätäjokeen. Meritaimen on katoamassa Suomen luonnosta, jos kehityssuuntaa ei saada kääntymään kohti parempaa.
Mätäjoki on nimestään huolimatta merkittävä vesistö. Se on Helsingin toiseksi suurin joki. Sen vedenlaatu on viime vuosikymmenen aikana parantunut niin paljon, että vuodesta 2009 alkaen joen alajuoksulle on alettu palauttamaan taimenkantaa mäti-istutuksin. Samanaikaisesti on jokiuomaa ryhdytty talkootyönä kunnostamaan lähemmäs luonnontilaa.
Taimenen poikasista on kahden viimevuoden aikana tehty runsaasti näköhavaintoja. Ne näyttävät kotiutuneen hyvin uuteen ympäristöön. Projektin tavoitteena onkin tehdä Mätäjoesta elinvoimainen taimenjoki, joka se aikoinaan on varmasti ollut.
Talkoopäivänä 24.9. sähkökoekalastetaan joen alaosa, jotta taimenen kotiutumisesta saadaan varmaa tietoa. Sähkökalastus ei vahingoita kaloja. Punnituksen ja mittauksen jälkeen kaikki taimenet vapautetaan.
Mätäjokeen kotiutetut taimenet saavuttavat sukukypsyyden vuonna 2013. Sitä ennen niille on tehtävä riittävästi lisääntymisalueita ja poistettava jokiuomasta vaellusesteet.
Varusteiksi suosittelemme sään mukaista työasua, hansikkaita ja kumisaappaita. Myös työkalut, kuten lapio, kanki, ämpäri ovat tervetulleita, mutta eivät välttämättömiä.
Talkoopurtavan ja virvokkeiden mitoittamiseksi järjestäjät toivovat, että ilmoittaudut Pekka Lindbladille, pekka.lindblad(at)kolumbus.fi, 050 556 7214 to 22.9. mennessä.
Tapaamispaikka on Talin Puistotien päässä, oikealla puolen, kuusiaidan takana olevalla puutarhapalstojen parkkipaikalla.

Näytä suurempi kartta
Helsingin kaupunki ja ABB Oy:n Pitäjänmäen tehdas tukevat talkoopäivää merkittävällä tavalla toimittamalla talkoopaikalle kaksi autokuormaa soraa ja kiviä.
YLE:n kuvaaja ja toimittaja ovat ilmoittaneet tulevansa myös talkoisiin tekemään jutun TV2:n Erätulilla ohjelmaan.
Huomioithan, että talkoiden järjestäjillä ei ole osallistujille tapaturmavakuutusta. Ruumiilliseen työhön liittyy aina tapaturman riski. Varovaisuutta ja tervettä järkeä käyttäen riski on kuitenkin vähäinen.

TALKOOTERVEISIN!

Helsingin Perhokalastajat
Virtavesien HoitoyhdistysPalaa takaisin