Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Kutusora ei ole vain lohikaloille - katso kuvia nahkiaiskudusta22.5.2011

Kunnostuksien yhteydessä virtavesiin lisättävä kutusora ei hyödytä pelkästään lohikaloja. Sitä käyttävät monet muut kalalajit ja myös ravut ja nahkiaiset. Katso tuoreita kuvia pikkunahkiaisen kudusta soraikoilla.

ei kuvaa

Pikkunahkiainen kutee kevään-kesän korvilla. Naaras laskee mädin matalassa vedessä soraikoille kutukuoppaan. Mäti kuoriutuu 3-4 päivässä. Siitä syntyvät sokeat, hampaattomat toukat syövät 3-5 vuotta pieniä pohjaeläimiä. Lopulta ne muuttuvat aikuisiksi syksyksi.

ei kuvaa

Kutupaikalla voi olla pienellä alueella suuri määrä pikkunahkiaisia. Niillä ei ole reviirialuetta esimerkiksi taimenen tavoin.

ei kuvaa

Kudun yhteydessä niitä näkee pareittain, mutta myös joukkomuodostelmana. Yhdessä kuturyhmässä saattaa olla kaksinumeroinen määrä pikkunahkiaisia.

ei kuvaa

Lohikalojen tapaan ne pöyhivät soraikkoa ja tekevät kutukuoppia. Kiihkeimpinä hetkinä ne vääntelevät ja kääntelevät käärmemäistä ruumistaan, usein toisiinsa kietoutuneita.

ei kuvaa

ei kuvaa

Pikkunahkiainen on osa luonnon monimuotoisuutta ja virtavesien rikasta elämää. Pienenä ja pohjaeläväisenä kyseinen eliö jää usein huomaamatta, mutta kudulta se on helposti bongattavissa.

ei kuvaa



Palaa takaisin