Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL), Oulun yliopisto ja Virho tutkivat yhteistyössä kirjolohien kutua ja luonnonlisääntymistä Vantaanjoella.
Kirjolohen 1-kesäinen poikanen Vantaanjoelta
Tutkimus aloitettiin jo talvella, jolloin Virho sijoitti Vantaanjoen vesistöön kirjolohien kutupaikoille 6 kpl veden lämpötilaa mittaavia ja tallentavia antureita. Talvisista valmisteluista voit lukea täältä.
Kirjolohi ei ole alkuperäinen suomalainen kalalaji, vaan se on kotoisin Pohjois-Amerikasta 60. leveyspiirin eteläpuolisista Tyyneenmereen laskevista vesistöistä. Kirjolohta viljellään Suomessa ruoka- ja istutuskalaksi. Suomen vesistöihin, mm. Vantaanjoen vesistöön istutetaan pyyntikokoisia kirjolohia joka vuosi suuria määriä.
Virhon monivuotisessa kirjolohiseurannassa on paljastunut, että kirjolohet kutevat keväällä samoille soraikoille, joille alkuperäiset suomalaiset lohikalat, taimenet ja lohet ovat kuteneet syksyllä. Kirjolohien kutu ajoittuu esim. Vantaanjoella huhti- toukokuun vaihteeseen, jolloin taimenien ja lohien poikaset eivät ole vielä kaivautuneet soraikon sisältä. Lohen ja taimenen poikaset ilmestyvät Vantaanjoella uimaan vapaaseen veteen vasta touko- kesäkuun vaihteessa.
Virho on huolissaan lohen ja taimenen poikasten selviytymisestä, koska kutevat kirjolohet kaivavat ne kutusoraikoilta ennen aikojaan vapaaseen veteen, jossa ne eivät kehittymättöminä ehkä vielä pärjää. Uimataidottomina, tai huonosti uivina ne saattavat joutua petokalojen ja –hyönteisten ruuaksi.
Tänä keväänä kirjolohien kutuhavaintoja tehtiin Vantaanjoen vesistössä ja koko Etelä-Suomessa poikkeuksellisen vähän. Syytä kudun vähäisyyteen ei ainakaan tässä vaiheessa tiedetä.
Virho tutki tänään Vantaanjoella yhtä koskea, jossa kirjolohien kutua tänä keväänä havaittiin. Koskelta löytyi kaikkiaan 10 kutupesää, joista mitattiin kutupesän syvyys, pituus ja leveys, sekä kutukummun (kumpu kutupesän takana, jonka sisällä mäti on) pituus ja leveys, sekä veden syvyys kutukummun päällä. Lisäksi mitattiin veden virtausnopeus kutupesän edessä ja molemmilla sivuilla, sekä veden syvyys näissä virtausnopeuden mittauspaikoissa.
Kirjolohen kaksi kutupesää rinnakkain
Kirjolohien kutupaikkojen valokuvausta
Veden virtausnopeuden mittausta
Veden virtausnopeus on tässä paikassa 0,48 m/s
Teksti ja kuvat: Kari Stenholm
Palaa takaisin