Virtavesien hoitoyhdistys on saanut lahjoituksena sähkökalastuslaitteet. Lahjoittajana on DigiCenter Oy, jota Virho kiittää kaksin käsin. Laitteilla pystytään tehostamaan kalakantojen seurantaa ja kunnostuksien onnistumisen arviointia.
Virhon joululahjalistan kärjessä on jo pitkään ollut omat sähkökalastuslaitteet. Tähän asti yhdistys on sähköttänyt vesiä lähinnä lainalaitteilla. Laitteet saatiin kesäkuussa DigiCenter Oy:n (www.digicenter.fi) lahjoituksen ansiosta. DigiCenter antoi Virholle kunnon Juhannuslahjan.
Lahjoituksen ansiosta mahdollistuvat tehostetut kalakantojen arvioinnit. Eri kohteita pystytään ottamaan aikaisempaan verrattuna aikaisempaa vankemmin pitkäaikaiseen seurantaan ja entistä useammasta kohteesta saadaan varmistusta, onko esimerkiksi taimenkantoja ylipäänsä olemassa.
Sähkökalastus ei ole Virholle ainut keino seurantaan ja arviointiin. Kututarkkailut, koepyynnit esimerkiksi vavalla, silmämääräiset havainnot poikasista, saalisraportit ja muut vastaavat antavat koko joukon tietoa.
Sähkötyskään ei anna aukotonta näkemystä, mutta se on kuitenkin varmin tapa saada selville tietoja kalakantojen olemassa olosta, tiheyksistä ja kehittymisestä virtavesissä. Sähkökalastukset täydennettynä joillain edellä mainituilla menetelmilla antavat hyvän kokonaiskuvan.
Erityisesti kunnostuksien onnistumisen seurannassa sähkökalastuslaitteista on hyötyä. Peukalosääntönä on, että paikka tulisi pyytää laitteilla kolmena vuotena ennen kunnostusta sekä vähintään yhtä monena kunnostuksen jälkeen. Vasta näin pitkäaikainen tarkkailu antaa luotettavaa tietoa.
Sähkökalastus perustuu veteen muodostettuun tasavirtakenttään. Kala taintuu hetkellisesti ja nousee pintaan, jolloin se voidaan haavita tutkimista varten. Yleensä siitä katsotaan laji, koko, kunto ja lisäksi saatetaan ottaa suomu- ja DNA-näytteitä. Virho laskee takaisin kaikki sähkötetyt kalat ja vain harvoin niille seuraa sähkötyksestä ongelmia.
Palaa takaisin