Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Virholle omat sähkökalastuslaitteet – kalakantojen ja kunnostuksien seurantaan tehostusta07.7.2010

Virtavesien hoitoyhdistys on saanut lahjoituksena sähkökalastuslaitteet. Lahjoittajana on DigiCenter Oy, jota Virho kiittää kaksin käsin. Laitteilla pystytään tehostamaan kalakantojen seurantaa ja kunnostuksien onnistumisen arviointia.

Virhon joululahjalistan kärjessä on jo pitkään ollut omat sähkökalastuslaitteet. Tähän asti yhdistys on sähköttänyt vesiä lähinnä lainalaitteilla. Laitteet saatiin kesäkuussa DigiCenter Oy:n (www.digicenter.fi) lahjoituksen ansiosta. DigiCenter antoi Virholle kunnon Juhannuslahjan.

Lahjoituksen ansiosta mahdollistuvat tehostetut kalakantojen arvioinnit. Eri kohteita pystytään ottamaan aikaisempaan verrattuna aikaisempaa vankemmin pitkäaikaiseen seurantaan ja entistä useammasta kohteesta saadaan varmistusta, onko esimerkiksi taimenkantoja ylipäänsä olemassa.

Sähkökalastus ei ole Virholle ainut keino seurantaan ja arviointiin. Kututarkkailut, koepyynnit esimerkiksi vavalla, silmämääräiset havainnot poikasista, saalisraportit ja muut vastaavat antavat koko joukon tietoa.

Sähkötyskään ei anna aukotonta näkemystä, mutta se on kuitenkin varmin tapa saada selville tietoja kalakantojen olemassa olosta, tiheyksistä ja kehittymisestä virtavesissä. Sähkökalastukset täydennettynä joillain edellä mainituilla menetelmilla antavat hyvän kokonaiskuvan.

Erityisesti kunnostuksien onnistumisen seurannassa sähkökalastuslaitteista on hyötyä. Peukalosääntönä on, että paikka tulisi pyytää laitteilla kolmena vuotena ennen kunnostusta sekä vähintään yhtä monena kunnostuksen jälkeen. Vasta näin pitkäaikainen tarkkailu antaa luotettavaa tietoa.

Sähkökalastus perustuu veteen muodostettuun tasavirtakenttään. Kala taintuu hetkellisesti ja nousee pintaan, jolloin se voidaan haavita tutkimista varten. Yleensä siitä katsotaan laji, koko, kunto ja lisäksi saatetaan ottaa suomu- ja DNA-näytteitä. Virho laskee takaisin kaikki sähkötetyt kalat ja vain harvoin niille seuraa sähkötyksestä ongelmia.Palaa takaisin