Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Virho aloitti vuoden 2010 virtavesikunnostukset21.2.2010

Virhon virtavesikunnostusprojekti aloitti vuoden 2010 virtavesikunnostukset kunnostusmateriaalien kuljetuksilla viime ja tällä viikolla. Virhon palkatulla työvoimalla kunnostustöitä suorittava virtavesikunnostusprojekti kunnostaa tänä vuonna Vantaanjoen ja Karjaanjoen vesistöjä. Virho järjestää perinteiseen tapaan monissa vesistöissä myös kunnostustalkoita, joihin kaikki halukkaat ovat tervetulleita.

Virtavesikunnostusprojektiin palkataan työvoimaviranomaisten tuella 12 virtavesikunnostajaa, joista muodostetaan kolme työryhmää, joita johtaa Virhon virtavesikunnostusprojektin vetäjä Olli Toivonen.

Kunnostusmateriaalien rahoitusta on anottu kalastuskorttivaroista tukea myöntäviltä Uudenmaan- ja Hämeen ELY-keskusten kalatalousryhmiltä. Toivon mukaan myönteinen päätös materiaalien rahoitukselle saadaan huhtikuussa, johon saakka materiaalien osto on kokonaan rahoitettu Virhon omilla säästöillä, kalamiesten järjestämien huutokauppojen tuottamilla lahjoitusvaroilla (joista voit lukea lisää täältä)
ja lainarahoituksella.

ei kuvaa
Sorakuljetus etenee Vantaanjoen vesistön Paalijoen vaikeassa maastossa Hyvinkäällä.


Tänä vuonna Virhon virtavesikunnostusprojekti kunnostaa Vantaanjoen vesistössä Palojokea, Paalijokea ja Sveitsinpuroa Hyvinkäällä ja Erkylänlukkojenpuroa Riihimäellä ja Hausjärvellä.

Vantaajoen vesistöön rakennetaan n. 250 m² kutusoraikkoja ja n. 180 m² poikaskivikoita sekä tuetaan kivillä uomien penkkoja. Erkylänlukkojenpuron latvoille Hausjärvelle rakennetaan myös laskeutusallas, jolla estetään kiintoaineksen pääsyä kutusoraikoille.

Tänä vuonna Vantaanjoelle rakennettavat n. 250 m² kutusoraikkoja voi monista muuttujista riippuen tuottaa vastakuoriutuneita taimenen poikasia n. 10 000...25 000 kpl vuodessa.

Varsinainen kutusoraikkojen ja poikaskivikoiden rakentaminen aloitetaan huhtikuun alkupuoliskolla. Virhon aikaisempien vuosien kunnostuksista Vantaanjoella voit lukea täältä.


Karjaanjoen vesistöön Virhon virtavesikunnostusprojekti rakentaa tänä vuonna kutusoraikkoja ja poikaskivikoita noin kaksinkertaisen määrän Vantaanjoen määriin verrattuna.


Kunnostusmateriaalien, soran ja kivien siirto kunnostupaikoille on alkanut Vantaajoella. Viime viikolla suoritettiin lumen auraus kulku-urilta. Tällä viikolla soraa ja kiviä on jo siirretty kunnostuspaikoille. Kovan talven pakkaset ovat jäädyttäneet maaperän lujaksi isojenkin koneiden kulkea, mutta runsas lumi vaatii paljon auraustyötä kulku-urien aukaisemiseksi.


ei kuvaa
Vantaanjoen vesistön Erkylänlukkojenpurolla Riihimäellä aurataan lunta soran siirtourilta.


ei kuvaa
Soraa siirretään Erkylänlukkojenpurolla puron äärellä olevaan varastokasaan.


ei kuvaa
Soraa kuljetetaan Vantaanjoen vesistön Paalijoen kunnostuspaikoille Hyvinkäällä.


ei kuvaa
Sorakauhallinen etenee lumisella uralla Paalijoella.


ei kuvaa
Hieman lumen peittämä saukon jälkijotos Paalijoen lumisella uomalla kunnostuspaikkojen tuntumassa.


ei kuvaa
Sora-auto purkaa sorakuormaa kunnostuspaikan tuntumaan Vantaanjoen vesistön Palojoen rannalla Hyvinkäällä.


ei kuvaa
Soraa annostellaan kunnostupaikoille Palojoen uoman reunalle Hyvinkäällä.


Teksti: Kari Stenholm
Kuvat: Olli Toivonen ja Kari Stenholm
Palaa takaisin