Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Virhon vuoden 2009 kotiutusistutukset vihdoin tilastoitu22.1.2010

Virtavesien hoitoyhdistys istutti vuonna 2009 yhteensä 268 800 kpl taimenen silmäpisteasteella olevaa mätijyvää osana luontaisten meritaimenkantojen palauttamiseen tähtääviä projektejaan.

Vuonna 2009 istutettu mäti oli poikkeuksellisen pientä, sillä litraan mätiä meni n. 9500 – 9700 mätimunaa. Istutettavaa mätiä oli yhteensä 28 litraa. Tästä määrästä Virho hankki 8 litraa. Lisäksi RKTL:n Laukaan kalanviljelylaitokselta saatiin lisäksi lahjoituksena 40 litraa käytettäväksi yleishyödyllisiin istutuksiin. Tästä määrästä puolet lahjoitettiin edelleen eteenpäin Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistykselle.

Kaikki vuonna 2009 hankittu taimenen mäti oli uusimaalaista Ingarskilanjoen kantaa ja viljelylaitoksella käsitelty ns. alitzariini-värjäyksellä. Tämä mahdollistaa kyseisten istukkaiden tunnistamisen tulevaisuudessa luonnonkaloista esimerkiksi merialueen saaliista. Tarvittaessa tunnistaminen tapahtuu taimenten pään sisällä olevia otoliittejä, eli kuuloluita tutkimalla.

Kaiken kaikkiaan Virhon istutuksia tehtiin yhteensä 13 eri uusimaalaiseen vesistöön viiden eri kunnan ja kaupungin alueelle tarkoituksena palauttaa näihin luontaisesti lisääntyvät meritaimenkannat. Virho sai Uudenmaan TE-keskuksen kalatalousyksikön myöntämistä kalakorttivaroista merkittävää rahallista tukea istutusten toteuttamiseen ja mätihankintoihin.

Itäisimmät Virhon istutuskohteet olivat tänä vuonna Itä-Helsingissä virtaavia kaupunkipuroja ja läntisimmät Raaseporissa Hankoniemen itälaidalla Pohjanpitäjänlahteen laskevia puroja. Merkittävä osa istutuksista tehtiin useasta eri entisestä Läntisen Uudenmaan kunnasta syntyneen Raaseporin alueelle. Määrältään merkittävin kohde vuorostaan oli Helsingin Mätäjoki, josta pyritään Virhon, Helsingin Perhokalastajien ja Helsingin kaupungin yhteistyöllä luomaan tulevaisuudessa elävä meritaimenvesistö keskelle pääkaupunkia.

ei kuvaa

Virhon istutuksia täydensivät Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksen Lohikalaa Suomenlahdelta Salpausselälle-hankkeen Itäisellä Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä tekemät kotiutusistutukset.

Yhdistysten hedelmällinen yhteistyö on jatkunut jo useita vuosia. Aiempinakin vuosina Virho on lahjoittanut eteenpäin itäisen Uudenmaan tärkeisiin kotiutusistutuksiin mätiä. Virhon entisellä Vantaan hautomolla on lisäksi purettu mätilähetyksiä ja pakattu Itä-Uudenmaan ja Päijät-Hämeen vesistöihin matkalla olleita mätirasioita.

Vuosien 2009 ja 2008 istutusten tarkemmat tiedot löytyvät istutus-tiedostosta.

Virhon aikaisemmat istutukset vuosilta 2003-2007 on kerätty tänne. Tiedoston avaamiseen tarvitset Acrobat-lukuohjelman, jonka voit ladata ilmaiseksi Adoben kotisivulta.

AJPalaa takaisin