Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Helsingin Mustapuron uusi tuleminen?21.1.2010

Itä-Helsingissä virtaava Mustapuro on latvahaarat mukaan lukien kaikkiaan noin 5,5 kilometriä pitkä, käytännössä koko matkaltaan oikaistu ja perattu kaupunkipuro, joka on voimakkaasti lähdevaikutteinen. Perimätieto kertoo, että purossa olisi ollut taimenta mahdollisesti vielä 1960-luvulla.

Mustapuron uloimmat latvahaarat saavat alkunsa tienvarsiojina Kontulan kirkon liepeiltä. Varsinaiseksi purouomaksi latvahaarat yhtyvät Puotinharjun ja Vartiokylän seudulla, josta puro virtaa Itäkeskuksen ja Roihuvuoren ohitse mereen Strömsin kartanon kohdalle Strömsinlahteen.

ei kuvaa

Virho aloitti Mustapuroon suunnitelmalliset kotiutusistutukset vuonna 2007 istuttamalla noin 4 000 kappaletta vastakuoriutuneita taimenen poikasia. Vuoden 2007 ensimmäisen istutuksen jälkeen puroon on istutettu vastakuoriutuneita taimenia vuonna 2008 ja taimenen mätiä vuonna 2009. Mustapuron arvo on huomattu myös Helsingin kaupungin toimesta, jonka Pienvesiohjelma on kunnostanut puroa mm. Myllypuron urheilupuiston tuntumassa.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkijat sähkökoekalastivat lokakuussa 2009 Mustapurolla Helsingin kaupungin kunnostamaa koskea Itäväylän yläpuolella. Niin entisen rännimäisen kosken kunnostus, kun siihen tehdyt istutukset vaikuttivat onnistuneen. Kertakalastuksella saatiin mukavasti hyväkuntoisia taimenen nollikkaita, joita oli keskimäärin taimen neliöllä. Taimenet olivat todennäköisesti peräisin samana keväänä koskeen kylvetystä mädistä.

ei kuvaa

Loka-marraskuun vaihteessa purolla tehtiin myös kutuhavaintoja. Puroon ilmestyi useampia kutukuoppia ja paikallisten koiraiden lisäksi havaittiin taskulampun valossa myös mahdollisesti merestä noussut kookkaampi taimenemo.

ei kuvaa

Alun perin Mustapurolla oli tarkoitus jatkaa kotiutusistutuksia vielä vuonna 2010, koska lisääntymisikäisiä naaraita ei uskottu vielä löytyvän. Viime syksyn iloisten havaintojen pohjalta Mustapuron istutuksista päätettiin kuitenkin toistaiseksi luopua, jotta taimenen kotiutumista takaisin vesistöön luontaisen lisääntymisen kautta voidaan paremmin seurata. Jatkossa taimenkannan vahvistumista pyritään seuraamaan ja edistämään ensisijaisesti kunnostamalla puroa yhteistyössä Helsingin kaupungin Pienvesiohjelman kanssa.


Teksti: Aki Janatuinen
Kuvat: Aki Janatuinen & Vesa KuitunenPalaa takaisin