Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Ruotsissa pyritään pelastamaan viimeiset jokirapukannat08.10.2009

Siinä missä Suomessa vielä ylistetään täplärapua ovat Ruotsin Fiskeriverket ja Naturvårdsverket käynnistäneet uuden toimenpideohjelman jokiravun pelastamiseksi ja jäljellä olevien kantojen elvyttämiseksi. Hankkeen toteuttamiseen on varattu 15 miljoonaa kruunua. Visiona on, että meidän lapsenlapsemmekin voisivat ravustaa jokirapuja.

Ensimmäinen toimenpideohjelma jokiravun pelastamiseksi julkaistiin vuonna 1998, jonka jälkeen on tehty paljon ja samalla on kerääntynyt runsaasti uutta tietoa. Vaikka töitä on tehty olantakaa laajalla rintamalla, ovat jokirapukannat kuitenkin entisestään heikentyneet sitten ensimmäisen toimenpideohjelman.

Vastakäynnistynyt uusi toimenpideohjelma kattaa vuodet 2008-2013. Ohjelma pitää sisällään mm. jokiravun elinympäristön parantamista, kunnostuksia, inventointia ja raputilanteen kartoittamist, jotta voidaan tehokkaammin kohdentaa mm. suoja-alueita ja hävittää laittomasti istutettuja täplärapukantoja.

Yksi tärkeä osa hanketta on hävittää ihmisten mieliin sitkeästi juurtuneet luulot täpläravun erinomaisuudesta kotimaiseen jokirapuun verrattuna. Vain näin voidaan saada jokirapua uhkaavat laittomat täpläravun siirtoistutukset loppumaan. Tähän tarkoitukseen on lanseerattu mm. täplärapuun liittyviä myyttejä kumoavat nettisivut.

ruotsalaista raputietoutta

Fiskeriverketin tiedote toimenpideohjelmasta


Täplärapumyyttejä kumoava sivusto


AJPalaa takaisin