Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Vantaanjoen sähkökalastus vuonna 200919.9.2009

Virho on sähkökalastanut Vantaanjoen vesistössä kunnostamiaan sivujokia ja puroja sekä yhtä virtapaikkaa pääuomassa.

ei kuvaa

Luonnonkudusta syntyneitä taimenen nollikkaita löytyi mm. kahdesta 80 km päässä merestä sijaitsevasta pääuoman purosta, joissa meritaimenet kävivät viime syksynä kutemassa. Toisessa purossa meritaimenet ovat käyneet kutemassa jo kolmena syksynä ja jokaisena kutua seuranneena vuotena purosta on löytynyt runsaasti taimenen nollikkaita. Toisessa purossa meritaimenet ovat käyneet kutemassa niin ikään kolmena syksynä, mutta nollikkaita löydettiin ensimmäisen kerran vasta tänä vuonna. Molemmista puroista löytyi myös vanhempia taimenia.

ei kuvaa
Yksikesäisiä taimenia (nollikkaita)

Luonnonkudusta syntyneitä taimenen nollikkaita löytyi hyvin myös 75 km päässä merestä sijaitsevalta Vantaanjoen sivujoen latva-alueelta, jossa Virho on tehnyt laajoja purokunnostuksia useana vuotena, sekä suorittanut taimenien kotiutusistutuksia vuosia sitten.

Virho sähkökalasti tänä syksynä myös pääuoman yläjuoksulla 60 km päässä merestä sijaitsevaa lohien kutupaikkaa, jossa lohien kutua on nähty vuosina 2006 ja 2007 ja josta Virhon viime vuoden sähkökalastuksissa löytyi lohen nollikkaita ja 1-vuotiaita poikasia. Tämän syksyn sähkökalastuksessa lohen nollikkaita ei kyseiseltä paikalta löytynyt, mutta 1-vuotiaita kyllä löytyi. Kyseisellä paikalla ei viime syksynä nähty kutevia lohia, joko kovan virtaaman takia, tai siksi että niitä ei siellä ollut. Lohien kutuaikaan viime vuonna loka- marraskuun vaihteessa Vantaanjoella oli massiivisia jätevesipäästöjä, jotka mahdollisesti karkottivat yläjuoksulle nousemassa olleet lohet.

ei kuvaa
1-vuotias lohi


Virhon jo useita vuosia sitten havaitsema meritaimenien luonnonlisääntyminen Vantaanjoen yläjuoksulla pääuomassa ja sivupuroissa näyttää edelleen vahvistuvan.

Teksti: Kari Stenholm
Kuvat: Aki JanatuinenPalaa takaisin