Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Patojen purkaminen ja tapaus Rogue River21.7.2009

Usein sitä tulee ajatelleeksi, mitä vaatisi kahlittuja vaelluskalajokiamme sulkevien suurten patojen purkaminen, ja olisiko se missä määrin realistista, tai ylipäänsä mahdollista. Rogue River Oregonissa, Yhdysvaltain länsirannikolla on kannustava esimerkki tällaisesta toiminnasta.

Oregonin "paikallinen Virho", WaterWatch on pyrkinyt määrätietoisesti avaamaan Rogue Riverin vesistön jälleen mm. mereen vaeltavalle kirjolohelle (steelhead) ja Tyynenmeren lohilajeille, kuten hopealohelle (coho salmon). Viimeisen parin vuoden aikana yhdistys on purkanut yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa jo kolme suurta patoa ja viimeinenkin merkittävä jäljellä oleva pato on tarkoitus saada puretuksi lähiaikoina.

Esimerkiksi Savage Rapidsin padon poistamisen on arvioitu kasvattavan joen lohikalojen nousumäärää 22%:lla, joka tulee kasvattamaan joen poikastuotantoa vuosittain 114 000:lla lohikalan poikaselle vuosittain. Määrän on laskettu vastaavan 5 000 000 dollarin vuosittaista (ilmaista) lisätuottoa!

Hankkeen aikana kertyneitä kuvia ja videoita katsomalla huomaa hyvin, etteivät kotoiset patomme ole keskimäärin kovinkaan kummoisia esteitä, jos tahtoa oikeasti on. Kokeilkaapa huvikseen "dam removal"-hakusanoja Youtubessa. Videoklippejä erilaisista patomuutoksista ja koskikunnostuksista löytyy vakuudeksi kasapäin...

Lisää tietoa, sekä hienoja videoita ja kuvasarjoja Rogue Riverin projektista löytää mm. seuraavien linkkien takaa:

Rogue Riverin vapauttamisesta Waterwatchin kotisivuilla

Hankkeesta Way Upstream -blogissa

Uutispätkä ja vaihe-vaiheelta video Gold Hillin padon korvaamisesta tekokoskella


AJPalaa takaisin