Kirjolohien istuttaminen suomalaisvesistöihin herättää ristiriitoja. Sillä voi olla monenlaisia vaikutuksia. Kirjolohen alkulähteillä sen kanta on kuitenkin uhattuna ja on jouduttu ryhtymään Virhon kaltaisiin pelastustoimenpiteisiin.
Kirjolohia istutetaan melkoinen määrä suomalaisvesiin. Useimmiten kyseessä on pyyntikokoinen istukas koski- tai lampivesiin. Tästä voi olla monenmoisia seurauksia.
Istutuksia on puolusteltu sillä, että taimenen ja kirjolohen elinpiirit poikkeavat jonkin verran toisistaan. Ne pystyvät elämään luonnonvesissä rinnakkain ilman, että jompikumpi hävittäisi toisen kannan. Kirjolohi ei puronieriän kaltaisesti ole syrjäyttänyt taimenta pikkupuroista.
Lisäksi suomalaisten lohikalavesien ylimitoitettua saalispainetta saataisiin helpotettua kohdentamalla sitä kirjoloheen eikä uhanalaisiin luonnonkaloihin.
Kokonaisuudessaan kirjolohen istutus vie kuitenkin huomiota pois päätavoitteesta eli vesistön saamisesta sellaiseen hyvään tilaan, että se pystyy itse ja luonnonmukaisesti tuottamaan (lohi-) kaloja.
Istutukset lisäävät kalastuspainetta virtavesiin ja hämärtävät luontaisten lohikalakantojen ankean tilan.
Kirjolohi on myös petokala ja voi syödä mm. taimenen poikasia. Yleensäkin se voi viedä taimenelta tai muilta luonnonkaloilta elintilaa ja ruokailumahdollisuuksia, vaikkei niitä kokonaan tuhoaisikaan.
Virhokin on havainnut jatkuvasti kirjolohen kutua taimenia varten tehdyillä soraikoilla. Kirjolohen saattavat pöyhiä taimenen syksyiset mädit pois soran suojista.
On yhä enenevissä määrin merkkejä siitä, että kirjolohet lisääntyvät ja muodostavat myös lisääntyviä kantoja - olkoonkin, että toistaiseksi laji ei vielä ole vallannut merkittävästi elinalueita kotoperäisiltä lajeilta. Ehkä ilmaston lämpenemisen, virtavesikunnostusten ja sitä kautta suotuisempien olosuhteiden myötä tämäkin asia muuttuu?
Vieraslajien leviämisestä tunnutaan yleensä huolustuttavan vasta sitten kun mitään ei ole enää tehtävissä. Kirjolohen istutuskulttuuri kaipaisi olennaista muutosta Suomessa.
Kirjolohi on kuitenkin arvokas kala alkuperäisillä kotiseuduillaan mm. USA:n ja Kanadan itärannikoilla. Valitettavasti sen kannat ovat ahtaalla ja on jouduttu laajamittaisiin pelastustoimenpiteisiin.
Ne muistuttavat pitkälti sitä, mitä Virho tekee Suomessa. Oheisesta nettiosoitteesta saa esimerkkinä lisätietoja kirjolohen pelastustoimenpiteistä:
http://www.thefishsniffer.com/sos/steelhed.html
Palaa takaisin