Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Kosteikkoja Karkkilaan ja Lopelle16.3.2009

Etenkin Etelä-Suomessa veden laatu on yksi vaikeimmista ongelmista vaelluskaloille. Likainen tai kiintoainespitoinen vesi muun muassa tuhoaa kalan mätiä, tukkii rapujen suojakoloja ja liettää kutupaikkoja.

Kosteikot ovat yksi parhaista keinoista estää valumia vesistöön. Virho kannustaakin voimakkaasti sellaisten aikaansaamista.

Karjaanjoen vesistöalueen (Karkkila ja Loppi) kosteikkojen yleissuunnitelmaluonnosta esitellään yleisötilaisuudessa. Asukasilta viljelijöille, maanomistajille ja muille kiinnostuneille järjestetään tiistaina 24.3.2009 klo 17.30 alkaen Karkkilan kaupungintalolla, kaupunginhallituksen kokoushuoneessa (Valtatie 26, Karkkila).

Syksyllä 2008 aloitettu vesiensuojelua ja luonnon monimuotoisuutta edistävien kosteikkojen yleissuunnittelu on edennyt maastotöistä luonnosvaiheeseen. Suunnittelu kattaa osan Karjaanjoen valuma-aluetta Karkkilan kaupungin ja Lopen kunnan alueilla.

Tutkitulta alueelta on kartoitettu kohteita, jotka soveltuisivat erilaisten kosteikkojen toteuttamiseen. Hiidenveden kunnostus –hankkeen avustuksella kohteen tarkempi suunnittelutyö, EU-tukihakemusten laadinta tai toteutus Hiidenvesi-hankkeen varoin on nyt mahdollista. Pyrkimyksenä on kohdentaa maatalouden erityistukia hyviin kohteisiin ja samalla innostaa viljelijöitä hakemaan tukea niiden hoitoon. Tukikelpoisen kosteikon voi perustaa viljelijä, maanomistaja tai paikallinen yhdistys. Kosteikko toimii vaikkapa kasteluvesi-, riista- tai rapualtaana sekä mainiona maisemanparantajana. Nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen, kun apua suunnitteluun ja toteutukseen on tarjolla!

Tilaisuudessa Esko Vuorinen Silvestris luontotieto oy:stä esittelee kosteikkojen yleissuunnitelmaluonnosta. Esittelyn jälkeisessä keskustelussa on mahdollisuus vaikuttaa suunnitelman sisältöön ja kohteiden sijoitteluun. Ilona Joensuu Hiidenveden kunnostus -hankkeesta on vastaamassa kosteikkojen käytännön toteutukseen liittyviin kysymyksiin.

Yleisötilaisuudessa myös Metsästäjäin Keskusjärjestön Mikko Alhainen kertoo heillä juuri käynnistyneestä kosteikkohankkeesta ja kosteikkojen olennaisesta merkityksestä riistahoidossa.

Suunnitelmaluonnos on esillä 6.4.2009 alkaen Karkkilan kaupungintalolla ja Lopen kunnantalolla tutustumista, kommentteja sekä muutos- ja lisäysehdotuksia varten. Yleissuunnitelmassa esitettyjen toimenpiteiden toteutus on aina vapaaehtoista eikä suunnitelmassa oleva ehdotus velvoita mihinkään toimenpiteisiin.

Tervetuloa tutustumaan ja osallistumaan kosteikkosuunnitteluun,

Esko Vuorinen:

Silvestris luontoselvitys oy, puh. 050 538 0386, esko.vuorinen@silvestris.fi

Ulla-Maija Hyytiäinen:

Hiidenveden kunnostus 2008-2011, puh. 050 528 5900, ulla-maija.hyytiainen@vesiensuojelu.fi
Palaa takaisin