Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Lohjalla menestyksekkäät talvitalkoot02.3.2009

Talvitalkoot onnistuivat Lohjan Hormajoella. Virho järjesti ilmeisesti ensimmäistä kertaa historiansa aikana kunnostustalkoot lumen ja jään seassa. Sinänsä kunnostustyötä on talvisaikaan tehty ennenkin monissa kohteissa, muttei yleisenä kaikella kansalle avoimena tilaisuutena. Tuloksia syntyi ja väkeä tuli paikalle yllättävänkin runsaasti.

ei kuvaa

Virtavesien hoitoyhdistys ry. järjesti 27.2.2009 Lohjan Hormajoen 2. kunnostustalkoot yhteistyössä Paloniemen osakaskunnan kanssa. Sää oli kuin tilauksesta leuto ja aurinkoinen, joskin toisella sorakasalla Hormajärven jäällä Maalahdessa talkoolaiset joutuivat ajoittain jäätävän viiman kouriin.

ei kuvaa

Talkoiden tarkoituksena oli tuottaa uusia kutusoraikkoja, kivikkoja ja kiivaammin virtaavia osia jokeen jo viime syksynä urakoitujen seuraksi. Onnistuneen talkoopäivän päätteeksi voitiin soraikkoja laskea olevan jopa 11kpl parin sadan metrin matkalla.

ei kuvaa

Talkoolaisia oli paikalla Aki Janatuisen ja Markus Penttisen ohjaamana kuusi muutakin Virhon jäsentä, Vihdistä, Espoosta, Helsingistä ja Lohjalta, ja Paloniemen osakaskunnan puuhamies Martti Kuntun kutsumina osakaskunnan jäseniä ja maanomistajia yhteensä lähes tusina.

ei kuvaa

Talkoiden teknisenä ajatuksena oli siirtää kaksi erillään olevaa sora- ja kivikuormaa moottorikelkkarekien ja kuljetuslaatikoiden avulla jokeen. Koko talkooporukka oli siis jakautunut kolmeen erilliseen ryhmään, jotka toimivat itsenäisesti varsin mallikkaasti. Kahden moottorikelkan avulla urakka saatiin suoritettua taas varsin nopeasti, noin viidessä tunnissa.

ei kuvaa

Koska talkoot taisivat olla Virhon ensimmäiset talvitalkoot on syytä mainita, että pieni pakkanen ja lumi helpottivat monessa suhteessa töitä. Joen reunat ja maasto olivat mukavan kovia ja näin vähälumisena talvena helppoja kulkea. Lisäksi raskaiden kuljetuslaatikoiden vetäminen joen partaalle oli helppoa lumella vetämällä. Mitään kulku-uriakaan ei todennäköisesti syntynyt kovasta liikenteestä huolimatta vaan maisemat ovat varmasti koskemattoman näköiset viimeistään keväällä, ehkä jo parin viikon kuluttua.

ei kuvaa

Kunnostustoimiin kävi tutustumassa myös muutama kiinnostunut ulkoilija, ilmeisesti paikallisen valtalehden jutun innoittamana.

ei kuvaa

Hormajoen kunnostaminen on osa Virtavesien hoitoyhdistyksen hanketta, jolla koko Karjaanjoen vesistöön (etenkin Lohjanjärveen ja Hiidenveteen laskevat joet) yritetään palauttaa elinkelpoinen ja luonnonmukaisesti lisääntyvä taimenkanta. Kannat ovat heikentyneet tai jopa kuolleet vesien likaantumisen sekä luontaisen vaeltamisen ja kutemisen estävien patojen vuoksi. Lisäksi monissa taimenille soveliaissa Lohjanjärveen tai Hiidenveteen laskevissa virtavesissä ei ole kunnollisia kutu- tai suojapaikkoja.

Teksti: Lasse Nordin
Kuvat: Aki Janatuinen & Pekka PeltolaPalaa takaisin