Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Puroihin tarvitaan suojaava jääkansi04.1.2009

Viime päivien paukkuvien pakkasien myötä purot ovat saaneet jääpeiton Etelä-Suomea myöten. Kannattaa muistaa, että virtaveden jääkansi on hyväksi.


KUVA 1 Vihtijoen Sitinojaa 31.12.2008

Sen jälkeen alkaneet pakkaset ovat kuitenkin muuttaneet tilannetta nopeasti. Veden pinnat ovat alentuneet ja jääkansi on syntynyt nopeassa tahdissa.


KUVA 2 Vihtijoen Sitinojaa 3.1.2009

Järvissä jään tulo voi pahimmillaan merkitä hapen loppumista tai ainakin happitilanteen heikentymistä. Virtaavissa vesissä tilanne on toinen ja jopa päinvastainen. Kova pakkanen ja avoimet vedet on hankala yhdistelmä, sillä joki tai puro saattaa alkaa jäätyä pohjasta. Tämän yhtenä seurauksena saattaa olla sorassa talven olevan taimenen tai lohen mädin tuhoutuminen. Jääkansi on myös hyvä suoja petoja vastaan. Kylmäveriset talvehtivat kalat kerääntyvät usein samoihin kuoppiin, jolloin ne ovat helppoa saalista ilman kantta.

Virtaveden jääkannen syntymistä voi edistää erityisesti pintaan asti ulottuvilla kivillä. Jää lähtee muodostumaan kivien reunoista ja se syntyy kiviseen koskeen ainakin nopeammin kuin kivettömään. Äärimmäisessä tapauksessa ennen aina avoimena pysynyt koski saattaa kiveämisen seurauksena saada jokatalvisen jääpeiton.

Koskikunnostuksissa kiveämisen ainoa syy ei olekaan virran monimuotoistaminen ja kalojen sekä rapujen suojapaikkojen lisääminen, vaan mielessä ovat myös talviolot. Mikäli mahdollista, kivien tulisikin olla riittävän isoja yltääkseen pintaan asti.

Edellä olevassa 1. kuvassa näkyy Virhon kohteena olevaa Vihtijoen Sitinojaa. Sinne on tuotu isoja kiviä, joiden ansioista jääkansi alkoi syntyä koskikohtaankin (kuva 2). Kiveämistä jatketaan kunnostuksen edistyessä ja luotavat kutupaikat saavat tästä lähtien talvisen kattopanssarin.

Kolmannessa kuvassa talvi on jo edennyt (16. tammikuuta) ja Sitinoja saanut jo melkein 100 % kattavan peitteen.



Palaa takaisin