Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Kalatien ennätyskulkija v. 2008 valokuvattuna25.12.2008

Uudenmaan toiseksi suurimpaan järveen Hiidenveteen laskevan Vihtijoen alimman kulkuesteen Olkkalan kosken pato saatiin avattua kalatiellä vuonna 2006. Kalatietä on sen jälkeen paranneltu ja säädetty kohti nykyistä muotoa.

Kaloja siinä näkyy noin + 7 C astetta lämpimämmässä vedessä ja etenkin silloin kun veden lämpötila on nousussa. Toisaalta jos vesi jäähtyy, niin kylmenevän veden aikana kaloja ei tahdo nähdä edes koko koskessa. Silloinkaan, kun vesi on toistakymmentä astetta lämmintä. Vuonna 2008 kaloja ui tiessä silminnähden huhtikuusta aina marraskuulle asti lämpimän syksyn saattelemana. Tosin tulvavesi haittasi havainnointia loppuvuonna.

Tämän vuoden aikana kalatiessä on nähty kulkevan mm. ahvenia, särkiä, haukia ja lahnoja. Ajoittain on nähty vain yksittäisiä kulkijoita, joskus kalatie on ollut aivan pullollaan kaloja. Myös taimenta on havaittu.

Suurin vuonna 2008 kuvaukseen asti saatu kalalaji ei kuitenkaan ollut mikään edellä mainituista. Elokuisena päivänä kalatien seutuvilla oli juuri meneillään kunnostuksia. Samanaikaisesti sitä päätti lähteä kulkemaan noin 70 cm pituinen ja viiden kilon painoinen, lähes muodottomaksi lihonnut karppi. Se oli helppo nostaa pienimuotoisesta kalatiestä kuvattavaksi.

Kyseisellä tynnyrivatsalla ei olisi ollut mahdollisuuksia kulkea matalankivistä koskea ja kalatietä ylävirtaan, vaan karppi olikin laskeutumassa ylävirran Averia-järvestä Hiidenveteen.

Kyseessä ei ole kuitenkaan lähellekään suurin Olkkalankoskeen päätynyt karppi tai kala yleensäkään. Muutama vuosi sitten Olkkalan padosta hujahti läpi karppi, jonka paino oli reilusti toistakymmentä kiloa. Suurin punnittavaksi saatu kuha painoi 7 kg ja taimenia on nähty noin 5 kg asti. Kalastus koskessa on kielletty.Koskeen kutemaan vaeltavista kaloista säynäväkanta on ollut taantumaan päin. Toisaalta nykyisin paikassa liikkuu myös isoksi kasvavaa toutainta, jota on kotiutettu Hiidenveteen ja Lohjanjärveen sekä istutettu satunnaisesti Averiaan. Ennen vuonna 2006 alkanutta ja vielä viimeistelyä kaipaavaa kunnostusta ei silti ollut havaintoja toutaimen kudusta (sama pätee taimeneen, jonka luonnontuotantoa todettiin koskessa ennen kunnostusta viimeksi 1980-luvulla).

Jopa dynamiitilla perattu koski ei tarjonnut kutualustoja, mutta tilanne parantunee pikkuhiljaa toutaimen kudulle tärkeän vesisammaleen vallatessa kunnostuksen myötä koskeen tuotujen kivien pinnat.

Markus PenttinenPalaa takaisin