Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Meritaimenet lisääntyvät Vantaanjoella yli 80 km päässä merestä22.11.2008

Meritaimenet kutivat tänä syksynä jo kolmantena vuotena peräkkäin Hyvinkäällä ja Riihimäen eteläreunan puroissa. Meritaimenien luonnonkudusta on syntynyt myös poikasia ainakin Paalijoella viime ja tänä vuonna.

Tämän vuoden loka-marraskuun vaihteessa lohien ja meritaimenien kudun ollessa parhaimmillaan, Vantaanjoen kunnat päästivät puhdistamatonta jätevettä 13 eri paikasta Vantaanjoen vesistöön. Tällainen useasta paikasta samaan aikaan tapahtunut päästö oli jo toinen tänä vuonna ja lisäksi pitkin vuotta on tapahtunut lukuisia yksittäisiä jätevesipäästöjä aiempien vuosien malliin.

Koska Vantaanjoen kunnat eivät ollenkaan näytä saavan jätevesiverkkojaan kuntoon ja pääuoma, Keravanjoki, Luhtajoki, Lepsämänjoki ja Palojoki ovat koko ajan jätevesien rasittamia, korostuu sivupurojen merkitys meritaimenien suojapaikkoina ja lisääntymisalueina.

Virhon toimesta Vantaanjoen sivupurojen kutualueita onkin kunnostettu kymmeniä kilometrejä ja niissä tapahtuu runsaasti meritaimenien luonnonlisääntymistä. Ylimmät meritaimenien kutuhavainnot on tehty yli 80 km päässä merestä.

Teksti ja kuvat Kari StenholmPalaa takaisin