Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Espoon Glomsinjoella talkoiltiin lauantaina 6.9.30.9.2008

Espoon Lommilassa urakoi lämpimän syyspäivän aikana yhteensä 21 talkoolaista ja taimenkoira Hippu. Talkoolaisia oli saapunut pitkin pääkaupunkiseutua ja oli mukava huomata, että paikalle saapui virholaisten lisäksi myös innokkaita paikallisia mm. Espoon Perhokalastajista, Pro-Espoonjoki ry:stä, Espoon Ympäristöyhdistyksestä ja Olarin lukiosta.

Jokeen saatiin talkoiden aikana siirrettyä huima määrä kiviainesta ja soraa. Seulottua kutusoraa oli tuotu paikalle 17,2 tonnia, joka tekee n. 11 m3 ja kiviainesta oli pyöreästi 20 m3. Tuotua materiaalia siis pelkästään oli reilu 30 m3 ja siihen päälle vielä penkoilta uomaan vierittyjä perkauskiviä. Talkoissa siirretyn kiviaineksen kokonaismääräksi tuli siis lopulta lähemmäs 40, joka on jo aikamoinen kasa!

ei kuvaa

Talkoissa käytetty kiviaines saatiin lahjoituksena Espoon kaupungin Vanttilan taimistolta, jonne suuntaan pitää lähettää todella suuri kiitos! Soran ja eväät vuorostaan kustansi Espoon kalastusalue, jonka kanssa talkoot järjestettiin yhteistyössä. Grillin pyörittämisestä vastasi tuttuun tapaan rautaisella ammattitaidolla Salosen Matti.

ei kuvaa

Talkoissa keskityttiin pääasiassa soraistamaan vesistön taimenille uusia kutupaikkoja ja kiveämään poikasille suojapaikkoja. Alueelle syntyikin lukemattomia neliöitä kutusoraikkoa ja niiden yhteyteen toimivia poikaskivikoita. Tämän lisäksi tehtiin mm. eroosiosuojaus sortuvaan joentörmään ja jokeen laskevaan pieneen sivupuroon, johon samalla pyrittiin muodostamaan nousuyhteys aiemmin liian korkealla olleen tierummun kautta.

ei kuvaa

Isomman kiviaineksen puute teki urakasta hieman haasteellisemman, mutta lopputuloksessa ei ongelma juuri näkynyt. Suurimman pudotuskorkeuden omaavassa Espoontien alapuolisessa louhepohjaisessa rännissä tosin keskityttiin nyt lähinnä vain muodostamaan sopivia soraikoita isomman kiviaineksen puutteessa. Tulevaisuudessa täytyy tarkastella mahdollisten jatkokunnostusten tarvetta, joissa jokea kivettäisiin vielä enemmän koskimaiseksi nyt sieltä miltei tyystin puuttuvalla kookkaammalla kiviaineksella.

ei kuvaa

Päivän talkoilla moninkertaistettiin Espoonjoen pohjoiseen sivujokeen Glomsinjokeen nousevien meritaimenten lisääntymis- ja poikastuotantoalueiden määrä alueella ja monipuolistettiin muutenkin perattua jokiuomaa. Hyvässä lykyssä ensi keväänä alueella kuoriutuu miesmuistiin ensimmäinen vahva taimen-ikäluokka. Soran puutteeseen asian ei enää pitäisi kaatua!

Mikäli syksyllä kutuaikaan sattuu pidempi yhtäjaksoinen sateeton jakso voi talkooalueella hyvinkin päästä näkemään kutupareja, sillä Glomsinjoki on alivirtama-aikaan Uudenmaan rannikkoseudun mittakaavassa hyvinkin kirkasvetinen pikkujoki.

ei kuvaa

Espoon Perhokalastajat

Espoon Ympäristöyhdistys

Pro Espoonjoki

Olarin lukion Kestävän kehityksen toimikunnan juttu talkoista

AJ



Palaa takaisin