Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Kalatie avattu!17.6.2008

Kalatie aukiVihtijoen Haimoon myllypadon kalatie avattiin sunnuntaina 15.6. Noin 20 talkoolaista viimeistelivät kalatietä kuntoon ja työpäivän päätteeksi vesisulku poistettiin.

Kalatiessä ja siihen johtavassa väylässä on toistakymmentä porrasta ja allasta. Yksittäisten nousukynnysten korkeus on välillä toistakymmentä - runsaat kolmekymmentä senttimetriä. Monet portaiden välisistä altaista soveltuvat myös kalojen olinpaikoiksi.

Vaikka vesi jo virtaa tässä kalatiessä, vaatii se vielä viimeistelyä. Kasvien juurruttaminen rannoille ja vesisammaleen vedenalaisiin kiviin, altaiden kiveäminen sekä parin altaan soraistaminen kutupaikoiksi ovat esimerkkejä jäljellä olevista viimeistelytöistä.

ei kuvaa

Jatkotöihin kuuluu lisäksi Vihtijoen tämän kosken kunnostaminen. Nykyisellään Haimoon myllypadon peratusta koskesta puuttuvat pitkälti kalojen suojakivet, kutusorat ja se on kauttaaltaan tasamatala ilman luontaista kaikenkokoisten taimenien oleskelun mahdollistavaa syvyyden vaihtelua. Myös puuainesta on lisättävä.

Kaiken ollessa kunnossa on syntynyt runsaasti uutta elintilaa vaelluskaloille ei pelkästään Vihtijoen Haimoon alueella, vaan myös Uudenmaan suurjärviä Hiidenvettä ja Lohjanjärveä myöten. Virho on aiemmin mahdollistanut kalojen kulun näiden järvien välillä sekä niistä ylävirtaan Vihtijoen alimman, Olkkalankoskessa sijaitsevan padon ohi. Täten kalat pääsevät halutessaan Vihtijoen yläperukoilta Lohjanjärven eteläosiin ja päinvastoin.


Kuvat: Juha Salonen

MPPalaa takaisin