Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Voimalauomaksi perattu koski koko jälleensyntymisen!17.9.2012

Suomessa ei ehkä niin tavanomaisena hankkeena vesivoimalan uomaksi perattu luonnonkoski palautettiin entiselleen tänä kesänä.

Vanhat kartat, Signe Branderin valokuvat ja maastomuodot näyttivät selvästi, että Vihtijoen alinta virtavetta Olkkalankoskea on aikanaan runnottu voimallisesti. Vesivoimalan tarpeiden vuoksi kosken entinen luonnonuoma oli perattu kokonaan ja siitä oli tehty rännimäinen ja eloton uoma.

Osa peratun uoman penkoista oli romahtamispisteessä liian syvien ja jyrkkäreunaisten ruoppausten vuoksi. Kesäisin siitä tuli seisovan veden sinileväpesäke.

ei kuvaa

ei kuvaa

Vesivoimala oli jäänyt pois käytöstä eikä vanhassa uomassa kulkenut vettä kuin kovimpina tulvina. Veden kulku oli tukittu kivivallilla. Lähes kaikki vesi ahtautui kosken toisen uomaan.

ei kuvaa

Kuluneen kesän aikana perattu ränni muuttui solisevaksi virtavedeksi eli palautettiin entiselleen. Uomaa kynnystettiin, lisättiin kiviä ja soraa. Lisäksi penkkoja tuettin kiviaineksella. Yksi sivu-uoma avattiin.

ei kuvaa

ei kuvaa

Kivivallillan tukittu uoma kosken päävirtaan avattiin ja näin vesi pääsi taas kulkemaan entistä reittiänsä kymmenien vuosien tauon jälkeen (kts. 2 seuraavaa "ennen ja jälkeen"-kuvaa). Veden määrät on suunniteltu siten, että alivirtaamalla vajaat puolet siitä ohjautuu entisöityyn voimalauomaan ja loput kosken toiseen uomaan.

ei kuvaa

ei kuvaa

Lopputuloksena on kynnysmäisten pätkäkoskien, syvien monttujen ja kivisten nivojen leimaama virtavesi. Rannalla näkyvistä kasveista moni on istutettu kunnostuksen jälkityönä.

ei kuvaa

ei kuvaa

Kaiken kaikkiaan hanke vaati henkilötyövuosina mitattuna noin 2 kk suunnittelutyön, 1 kk valmistelut, 2 vk konetyöt sekä 2 kk jälkiviimeistelyt pääosin käsivoimin. Uuden kosken lopullinen muoto näkynee, kun parit tulvat ovat ensin pyyhkineet sen yli.

Materiaalia (kiveä, soraa) kohteeseen upposi noin 300 tonnia. Hanke kustannettiin yksityisin lahjoitusvaroin.



Palaa takaisin