Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Virhon sähkökalastukset Vantaanjoella vuonna 201108.10.2011

ei kuvaa
Virho sähkökalasti Vantaanjoen vesistössä tänä vuonna vain muutamaa paikkaa.

Sähkökalastuksen pääkohteena oli pääuomaan laskeva lähdepuro 80 km päässä merestä. Puroon on tehty Virhon toimesta taimenen kotiutusistutuksia vuonna 2006 ja 2008 vastakuoriutuneilla poikasilla. Vuonna 2006 istutettiin 3000 poikasta ja vuonna 2008 istutettiin 6000 poikasta. Vuonna 2009 ja 2010 puroon rakennettiin kutusoraikkoja ja poikaskivikoita. Vuonna 2010 purossa havaittiin ensimmäisen kerran taimenien kutua ja kutupaikalla nähtiin mm. 55 cm pituinen taimen, joka kokonsa ja muiden tuntomerkkiensä perusteella arvioituna saattoi olla merivaelluksen tehnyt ns. meritaimen.

Tämän syksyn sähkökalastuksessa kutupaikalta ja sen läheisyydestä löytyi kymmeniä luonnonkudusta syntyneitä taimenen 1-kesäisiä (0+) poikasia lyhyeltä sähkökalastusmatkalta, sekä yksi isompi taimen. Suuri osa rakennetuista poikaskivikoista jätettiin kokonaan sähkökalastamatta, koska luonnonkudun onnistuminen oli jo selvästi todettu. Vantaanjoen vesistöön on jälleen syntynyt Virhon kunnostamana yksi uusi taimenien lisääntymispuro.

ei kuvaa
Taimenen luonnonkudusta syntyneitä 1-kesäisiä (0+) poikasia Virhon kunnostamalta uudelta taimenien lisääntymispurolta


Yli 80 km päässä merestä kalastettiin myös pääuoman koskea, joka oli ainoa havaittu kirjolohien kutupaikka keväällä 2011. Yleensä kirjolohien kutua havaitaan Vantaanjoen vesistössä runsaasti eri puolilla vesistöä, mutta tänä keväänä ainoastaan tällä yhdellä koskella, jossa kirjolohia kuti kuitenkin runsaasti. Virho tutkii kirjolohien luonnonlisääntymistä Vaantaanjoella yhdessä RKTL:n ja Oulun yliopiston kanssa ja tätä koskea tutkittiin jo kirjolohien kudun aikaan. Sähkökalastuksessa ei löytynyt yhtään kirjolohen poikasta. Virhon kirjolohitutkimuksesta voi lukea lisää täältä. Tältä koskelta löytyi kuitenkin kaksi vanhempaa taimenta ja yksi harjus. Lisäksi löytyi hauki, ahvenia ja töröjä.

ei kuvaa
36 cm pituinen taimen pääuoman koskelta

Yli 80 km päässä merestä kalastettiin myös toista Virhon kunnostamaa puroa, josta aikaisempina vuosina on löytynyt kirjolohen luonnonkudusta syntyneitä poikasia. Nyt kirjolohen poikasia ei löytynyt. Yksi vanhempi taimen kuitenkin löytyi ja kaksi luonnonkudusta syntynyttä harjuksen 1-kesäistä (0+) poikasta ja muutamia taimenia karkuutettiin. Purosta löytyi myös hauki ja ahvenia. Tällä purolla on havaittu myös meritaimenien kutua, mutta ei syksyllä 2010.

ei kuvaa
Luonnonkudusta syntynyt 1-kesäinen (0+) harjus pääuoman sivupurolta

Myöskin yhtä Virhon kunnostamaa Vantaanjoen vesistön sivujokea sähkökalastettiin n. 60 km päässä merestä paikassa, jossa viime syksynä havaittiin meritaimenen kutua. Paikalta löytyi ainoastaan yksi taimenen 1-kesäinen (0+) poikanen ja yksi vanhempi taimen. Lisäksi löytyi töröjä ja kivisimppuja.

Teksti: Kari Stenholm
Kuvat: Olli Toivonen



Palaa takaisin