Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Kajaanilainen kauhuesimerkki vesivoiman käytöstä12.5.2011

Kajaanista on saatu "kauhuesimerkki" siitä, mihin vesivoiman piittaamaton käyttö johtaa. Vuosien kalahoitotyö on valunut kertaiskusta hukkaan ja alueen ympäristö on saanut kovan iskun Linnanvirrassa.

Vesivoimalan korjauksien vuoksi veden kulku katkaistiin käytännössä kokonaan Kajaanin Linnanvirtaan. Seurauksena virta kuivui ja seuraukset ovat sen mukaisia:

-eliöstö kuolee, esimerkiksi kotilot ja toukat, joka vie esimerkiksi monilta kaloilta ruuan
-ainakin upokaslajiset eli jatkuvasti veden alla olevat vesisammaleet menehtyvät; näin kalanpoikasten ja eliöiden etusijan suojatarha kuihtuu
-kalat jäävät kuiville ja etenkin poikaset päätyvät petojen suihin
-kalojen mäti tuhoutuu

Linnanvirrassa tuhot korostuivat sillä, että veden kulku katkaistiin harjuksen kutuaikaan. Harjus oli juuri alkanut lisääntyä alueella luonnonmukaisesti. Lisäksi taimenen syksyn kudut menehtyivät.

Linnanvirta on ollut Kajaanin perhokerhon hoidossa. Sinne on istutettu esimerkiksi eri ikäisiä harjuksia yli 10 000 kpl ja taimenia tuhansia. Tavoitteena on ollut luonnonmukaisesti lisääntyvät kannat.

Linnanvirta on lisäksi ollut suosittu kalastuspaikka ja sitä on kehitetty tässä mielessä pitkään.

Linnanvirran kuivattaminen menee mahdollisesti viranomaistutkintaan. Kertaluonteisella kuivattamisella aiheutettujen vahinkojen korjautuminen vie joka tapauksessa vuosia.

Harjuskotiutuksista Linnanvirtaan



Palaa takaisin