Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Ruotsissa on paljastunut useiden satojen miljoonien eurojen vesivoimahuijaus31.3.2011

Seuraava teksti on löyhä suomennus ruotsalaisen Fiskejournalen-lehden nettisivuilta löytyvästä Svenne Andersonin kirjoittamasta artikkelista.

Ruotsalaiset vesivoimaloiden omistajat tienaavat miljardeja kruunuja sähköä ostavien tavallisten kuluttajien rahaa, monessa tapauksessa laittomalla vesivoimalla.

Ruotsin TV4:n meneillään olevan pienvesivoima-tutkimuksen perusteella Ruotsissa on paljastunut hämmästyttävä viranomaisvalvonnan puute. Tutkimuksen mukaan 42 % voimaloista toimii vanhalla luvalla, ilman minkäänlaisia ympäristöstandardeja ja 56 % kokonaan ilman minkään valtakunnan lupaa. Kuitenkin samaan aikaan molemmat nettoavat miljoonia omistajilleen!

Voimaloille myönnettävät tuet ovat niin kutsuttuja sähkösertifikaatteja, jotka myöntää Ruotsin energiaviranomainen. Tämän sertifikaatin tavoitteena on edistää ns. uusiutuvaan energiaan sijoittamista. Hyvin usein rahat kuitenkin päätyvät voimayhtiöille, jotka käyttävät vanhoja, ympäristölle hyvin haitallisia voimalaitoksia.

Sertifikaatin rahoitus on peräisin kuluttajilta, jotka ostavat energiaa. Sertifikaatin tukiraha ei siis tule tyhjästä, vaan se näkyy jokaisen ruotsalaisen sähkölaskussa aina maksaessa. Viimeisten kolmen vuoden aikana ruotsalaiset ovat maksaneet uskomattomat 1,8 miljardia kruunua (yli 200 miljoonaa euroa) voimayhtiöille, joilla puuttuu lupa vesivoimaloilleen kokonaan, tai joiden luvat ovat vanhentuneita.

Tiedot perustuvat Ruotsin TV4:n uutisten käynnissä olevaan selvitykseen, jota on seurannut myös lisäselvityksiä paikallistasolla mm. TV4 Halland:in toimesta.

Ruotsin TV4:n alkuperäinen uutisjuttu aiheesta

TV4 Halland:in uutisjuttu samasta aiheesta



Palaa takaisin