Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Vantaanjoki vuonna 201028.3.2011

ei kuvaa
Sähkökalastamalla Vantaanjoen sivupurosta pyydetty luonnonkudusta syntynyt 1-kesäinen (0+) taimen.

Vantaanjoki vuonna 2010-raportti on julkaistu.

Raportin mukaan Vantaanjoen vesistö jatkaa hidasta elpymistään, vaikka pahoja ongelmia on edelleen paljon.

Vuoden 2010 kesän ja syksyn pienestä virtaamasta huolimatta Vantaanjokeen nousi melko runsaasti meritaimenia, vaikka heinäkuussa ja elokuun alussa kalojen nousu olikin vähäistä joen pienestä virtaamasta ja veden korkeasta lämpötilasta johtuen. Nousulohien määrä pieneni edellisistä vuosista merkittävästi.

Meritaimenien kutuhavaintoja tehtiin runsaasti eri puolilla Vantaanjoen vesistöä, mutta lohien kudusta ei tehty varmoja havaintoja vuonna 2010.

Luonnonkudusta syntyneitä taimenen poikasia löydettiin runsaasti eri puolilta vesistöä, joiltakin alueilta enemmän kuin ennen. Luonnonkudusta syntyneitä lohen 1-kesäisiä (0+) poikasia löytyi Boffinkoskelta ja Nukarinkoskelta. Luonnonkudusta syntyneitä lohen 1-vuotiaita (1+) poikasia löytyi Pitkäkoskelta ja Ruutinkoskelta.

ei kuvaa
Mahdollisesti merivaelluksen tehnyt 55 cm pituinen taimen kutee Vantaanjoen sivupurolla n. 80 km päässä merestä

Hitaasta elpymisestä huolimatta Vantaanjoella on edelleen paljon isoja ongelmia. Vuonna 2010 isot ongelmat säilyivät pääosin ennallaan. Jätevesipäästöt Vantaanjoen vesistöön kylläkin kasvoivat parista edellisestä vuodesta selvästi, mutta toisaalta jätevesipäästöt Vantaanjoen edustan merialueelle vähenivät.

ei kuvaa
Kuvassa puhdistamatonta jätevettä virtaa lyhyen avo-ojan kautta Vantaanjoen pääuomaan Riihimäen jätevesiverkon Karoliinanojan ylivuotopaikalta. Karoliinanojan ylivuotopaikalla on ylivuotoaukko sekaviemärin kyljessä n. 1 km ennen jäteveden puhdistamoa. Tämän ylivuotoaukon korkeudelle noussut sekaviemärivesi virtaa vapaasti avo-ojan kautta Vantaanjoen pääuomaan.

Vantaanjoki vuonna 2010-raportti löytyy kokonaisuudessaan täältä.


Teksti: Kari Stenholm
Valokuvat: Kari Stenholm ja Aki Janatuinen



Palaa takaisin