
Jukka Syrjäsen tuore väitöskirja "Ecology, fisheries and management of wild brown trout populations in boreal inland waters" (Luontaisten taimenkantojen ekologia, kalastus ja hoito pohjoisilla sisävesillä) pureutuu uhanalaisten järvitaimenkantojen tilaan Järvi-Suomessa.
Tutkimuksen päätulos oli se, että järvikalastuksen aiheuttama kuolevuus säätelee villien järvitaimenkantojen kokoa ja jopa olemassaoloa. Sisävesien taimenen vaeltavan muodon, järvitaimenen, villit kutukannat ovat katoamassa eteläisestä Suomesta. Merkintätutkimuksen mukaan villejä vaelluspoikasia lähtee yhä järville kasvamaan, mutta lähes kaikki pyydetään järvillä pois ennen ensimmäistä kutuaan.
Tutkimusmenetelminä Syrjänen käytti mädinhaudontakokeita, sähkökoekalastusta, ravintonäytteiden ottoa taimenen jokipoikasilta vatsahuuhtelulla, jokipoikasten merkintää, kutupesälaskentaa sekä jokiuomien ympäristömuuttujien, kuten veden syvyyden, pohjan kivikoon, sammalpeittävyyden sekä virrannopeuden, mittausta.
Syrjäsen tutkimuksesta saadaan myös lisää vastauksia myös viime vuosina puhututtaneeseen kahluukielto-asiaan. Yksi Syrjäsen tutkimuksen mielenkiintoisimpia havaintoja oli nimittäin, että taimenen ruskuaispussipoikaset nousivat miltei järjestäen soran sisästä vasta touko-kesäkuun vaihteessa, huolimatta siitä onko mäti hautunut järven luusuakoskessa vai alemmissa koskissa. Monissa kalastuskohteissa ei edelleenkään ole olemassa kahluukieltoa, tai se päättyy aivan liian aikaisin ajatellen taimenen poikasten kuoriutumis- ja sorasta nousuajankohtaa.
Toinen mielenkiintoinen Syrjäsen tutkimuksessa paljastunut seikka oli se, että taimenen poikaset käyttivät 25 suomalaisessa tutkimusjoessa ravintoeläinryhmiä siinä suhteessa, kuin niitä oli saatavilla, eivätkä siis erityisesti erikoistuneet mihinkään ravintoeläinryhmään. Tulos oli yhtenevä sekä suurissa luusuajoissa, että pienissä metsäpuroissa.
Syrjäsen väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestetään tulevana lauantaina Jyväskylässä. Väitöskirja löytyy jo netistä sähköisessä muodossa ladattavana.
Syrjäsen väitöskija sähköisessä muodossa
AJ
Palaa takaisin