Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Taimenen kutu Vantaanjoella vuonna 201004.12.2010

ei kuvaa
Vantaanjoen vesistössä tehtiin taimenten kutuhavaintoja eri puolilla vesistöä suurin piirtein muutamien edellisten vuosien tapaan

ei kuvaa
Paikallisten taimenten kutuhavaintoja tehtiin vanhojen kutupaikkojen lisäksi myös uusilla paikoilla.

ei kuvaa
Vantaanjoen latvapuron taimen.


ei kuvaa
Vantaanjoen poikkeuksellisen pienestä virtaamasta huolimatta myös merivaelluksen tehneiden ns. meritaimenten kudusta tehtiin runsaasti havaintoja. Havaintoja tehtiin mm. pääuoman koskissa ja sivupuroissa joen alajuoksulla. Virhon kunnostamalla sivujoella tehtiin meritaimenten kutuhavaintoja n. 50 km päässä merestä kahdellakin eri koskialueella. Runsaasti meritaimenten kutuhavaintoja tehtiin pääuomassa Nurmijärven Myllykoskella vajaan 50 km päässä merestä. Myös Nurmijärven Nukarinkoskella pääuomassa n. 60 km päässä merestä nähtiin kutevia meritaimenia ja suuria kutukuoppia/-kumpuja ilmestyi useaan eri paikkaan. Virhon kunnostamassa sivupurossa n. 80 km päässä merestä kuti 55 senttinen taimen, mikä mahdollisesti oli tehnyt merivaelluksen.

Taimenen kutu tapahtuu Vantaanjoella pääosin lokakuun jälkimmäisellä puoliskolla. Kuitenkin jo vuonna 2009 havaittiin, että taimenen kutu kesti Vantaanjoelle poikkeuksellisen myöhään, yhdessä purossa jopa joulukuulle saakka. Tänä vuonna viimeiset kutuhavainnot tehtiin marraskuun 20. päivän paikkeilla.

Lohien kudusta ei juurikaan tehty havaintoja Vantaanjoella tänä vuonna.

ei kuvaa
Taimenen hedelmöitetty mäti on nyt kudussa syntyneiden sorakumpujen sisällä, joissa se talven aikana hautuu poikasiksi, jotka keväällä kaivautuvat soraikoista ja ilmestyvät vapaaseen veteen uimaan touko- kesäkuun vaihteessa. Mädin ja vastakuoriutuneiden poikasten suojelemiseksi vesistön koski- ja virtapaikoissa (joissa kutusoraikot sijaitsevat) ei pidä kahlata ainakaan ennen kesäkuun alkua, mutta mielellään ei ennen kesäkuun puolta väliä.

Vantaanjoen taimenten kutuvideoita vuosilta 2010 ja 2009 voit katsoa täältä:

Taimenien kutua Vantaanjoella 2010 from Kari Stenholm on Vimeo.

Taimenien kutua Vantaanjoella 2009 from Kari Stenholm on Vimeo.


Teksti ja kuvat: Kari Stenholm



Palaa takaisin