Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Kevään ensimmäinen mäti-istutus Helsingin Mätäjoella16.3.2010

Maanantaina 15.3.2010 istutettiin litran verran taimenten mätiä Helsingin Mätäjokeen, Talin siirtolapuutarhan yläpuolelle ja alapuolelle. Litraan mätiä mahtuu noin 8500 mätimunaa. Se vastaa viiden - kymmenen taimenparin kudun tulosta.

Yllä olevassa kuvassa Aki Janatuinen ja Sampo Vainio siirtävät mätiä kuljetuspakkauksesta vesiastiaan.
Istutus oli Helsingin Perhokalastajat ry:n ja Virhon yhteisprojekti kuten myös viime syyskuussa järjestetyt Mätäjoen ensimmäiset kunnostustalkoot.

Jokeen laitettiin kahdeksan muovista mätirasiaa. Yhteen rasiaan mahtuu reilu desilitra mätiä. Rasiat kiinnitettiin metalliritilöihin, jotka ankkuroitiin joen pohjasoraan laittamalla niiden päälle kiviä. Jäiden lähdettyä ja jokiveden hiukan lämmettyä läpikuultavat ja lähes uimataidottomat poikaset kuoriutuvat. Ne poistuvat rasiasta vasta, kun niiden vatsan alla oleva ruskuaispussi on tyhjentynyt. Silloin ne osaavat jo auttavasti uida ja mahtuvat ulos rasian kyljissä olevista kapeista raoista. Siitä alkaa niiden eloonjäämiskamppailu Mätäjoessa ja ainakin osalla myöhemmin myös meressä, jossa ne kasvavat jopa usean kilon painoisiksi ennen kuin palaavat jokeen jatkamaan sukuaan.

Helsingin Perhokalastajien ja Virhon tavoitteena on kunnostaa joki yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa mahdollisimman lähelle luonnontilaa. Täydelliseen luonnontilaan ei rakennetussa ympäristössä päästä, mutta huomattavaan kehitykseen päästään varmasti.

Teksti ja kuva P Lindblad



Palaa takaisin