Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.


Vesivoima ankeriaan uhkana08.10.2009

Vesivoimasta kärsivät lohikalojen lisäksi myös monet muut lajit, joista nykyisin uhanalainen ankerias on yksi suurimmista häviäjistä. Sen lisäksi että voimalapadot estävät kelta- eli kasvuankeriaiden nousun sisävesiin, aiheuttavat ne myös merkittävää kuolleisuutta kutuvaellukselle lähteville hopea-ankeriaille. Paikoin kuolleisuus voi olla jopa 90%!

Ruotsissa Fiskeriverket julkaisi hiljattain tutkimuksen, jossa seurattiin telemetria-tutkimuksella hopea-ankeriaiden kutuvaellusta kolmessa vesivoimaloilla varustetussa vesistössä yläjuoksun järvialtaista mereen. Tutkimuksesta käy ilmi, että koevesistöissä ankeriaiden kuolleisuus voimaloihin oli pienempää, kuin osa aiemmista tutkimuksista olisi antanut odottaa, mutta kuitenkin kaikesta huolimatta korkeaa.

Huomionarvoista oli se, että ankeriaat eivät näyttäneet osaavan hyödyntää lainkaan voimaloita ohittavia veneväyliä ja -sulkuja, vaikka ne olisivat taanneet turvallisen tien voimalan ohitse. Tähän on ilmeisesti syynä se, että näihin johdetaan loppujen lopuksi hyvin vähäinen määrä jokien kokonaisvirtaamasta. Ankeriaan on ilmeisesti tällaisessa tilanteessa hyvin vaikeaa löytää vaihtoehtoisia vaellusreittejä.

Lyhytaikainen tilapäinen ratkaisu ongelmaan voisi olla pyytää ankeriaita ylimpien voimaloiden yläpuolelta ja tämän jälkeen kuljettaa nämä voimaloiden ohi. Tämä olisi kuitenkin vain tilapäinen keino hoitaa oireita, ei niinkään ratkaisu itse ongelmaan.

Fiskeriverketin tiedote tutkimuksesta


AJ



Palaa takaisin