Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.

Virho aloitti vuoden 2020 Vantaanjoen kunnostukset09.4.2020

ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Talvi 2020 oli erittäin leuto ja kunnostusmateriaalien kuljetus maastoon oli ongelmallista.


Virho aloitti perinteiset Vantaanjoen vesistön kunnostukset helmikuussa kunnostusmateriaalien kuljetuksella, jotka jatkuivat maaliskuussa.

Normaali talvina kuljetukset tehdään niin, että ensin maastoon aurataan lumeen ura, jonka annetaan jäätyä. Sen jälkeen kunnostusmateriaalit kuljetetaan kuorma-autolla jäätynyttä uraa pitkin niin pitkälle maastoon kuin mahdollista ja tarvittaessa vielä pitemmälle kauhakuormaajalla, traktorin etukuormaajalla ja joskus erityisen vaikeisiin paikkoihin metsätraktorilla ja moottorikelkalla.

Tänä talvena pakkasia oli vähän ja kunnollista routaa ei tullut kuljetusurille ollenkaan. Sopivia hetkiä odotettiin pitkin talvea ja lopulta materiaalit yhtä paikkaa lukuunottamatta saatiin ajettua suunniteltuihin paikkoihin.Yhdessä paikassa käytettyä metsäautotietä jouduttiin vahvistamaan murskeella jo ennen kuljetuksia ja korjaamaan kuljetusten jälkeen.

Varsinainen kutusoraikkojen ja poikaskivikoiden rakentaminen aloitetaan runsaan viikon päästä niillä alueilla, joilla ei ole viime syksynä kudettuja kutusoraikkoja. Viime syksynä kudettujen soraikkojen alueelle siirrytään vasta myöhemmin kesällä, kun tänä vuonna syntyvien ja touko-kesäkuun vaihteessa uimaan lähtevien taimenen poikasten uimataito on kehittynyt niin hyväksi, että ne pystyvät väistämään kahlaajaa. Kunnostuskauden lopulla huolletaan aiempina vuosina rakennettuja soraikkoja. Kunnostuksia jatketaan syyskuun loppuun saakka. Taimenen kutu alkaa lokakuussa.


ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Kunnostusmateriaaleja ei tänä talvena saatu kuljetettua kuorma-autolla pitkälle maastoon, koska maa ei ollut riittävästi roudassa.


ei kuvaa
Kuva:Kari Stenholm
Kauhakuormaaja tuo kunnostusmateriaalit kunnostuspaikan lähelle.


ei kuvaa
Kuva:Kari Stenholm
Kunnostusmateriaalit odottavat tällä hetkellä kunnostuspaikkojen lähellä.


ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Lokakuussa Suomenlahden meritaimenet ja Vantaanjoen vesistön paikalliset taimenet kutevat sekä uusilla että vanhoilla soraikoilla.


Virho suojelee ja kunnostaa koko Vantaanjoen vesistöä. Kunnostuksia ei tehdä pelkästään tietyssä vesistön osassa tai tietyssä kunnassa, vaan siellä missä saadaan paras mahdollinen hyöty koko Vantaanjoen vesistön elvyttämisen kannalta. Vuosien mittaan Virho on kunnostanut 14 kunnan alueella virtaavaa Vantaanjoen vesistöä 10 kunnan alueella.

Vantaanjoen vesistö on jo elvytetty Suomenlahden parhaaksi taimenvesistöksi, mutta isoja ongelmia on edelleen paljon jäljellä ja kunnostettavaakin riittää vuosikymmeniksi eteenpäin.

Virhon Leader-rahoitettu virtavesikunnostusprojekti rakentaa tänä vuonna Vantaanjoen vesistöön kutusoraikkoja ja poikaskivikoita seuraaviin kuntiin:

Vihti
Hausjärvi
Riihimäki
Hyvinkää
Nurmijärvi

Virhon aiempien vuosien Vantaanjoen vesistön kunnostuksista voi lukea täältä.


Teksti ja kuvat: Kari Stenholm