Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.

Virho aloitti vuoden 2019 Vantaanjoen kunnostukset29.3.2019

ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Kevät tulee Vantaanjoelle.


Virho aloitti perinteiset Vantaanjoen vesistön kunnostukset kunnostusmateriaalien kuljetuksella helmikuussa ja ne ovat jatkuneet maaliskuussa. Yhteen paikkaan materiaalit kuljetettiin jo viime syksynä.

Roudan aikana kuljetetaan kunnostusmateriaalit niihin paikkoihin, joissa maaperä ei kesällä kestä raskaita koneita ollenkaan, tai maastoon jäisi pahoja jälkiä kuljetuksesta. Kesällä materiaalit kuljetetaan niihin paikkoihin, joihin raskailla koneilla kesälläkin pääsee maastoa vahingoittamatta.

ei kuvaa
Kuva: Olli Toivonen
Sora viedään kuorma-autolla niin pitkälle kuin sillä pääsee.


Talvella kuljetukset tehdään niin, että ensin maastoon aurataan ura, joka jäädytetään. Sitten kunnostusmateriaalit kuljetetaan kuorma-autolla jäädytettyä uraa pitkin niin pitkälle maastoon kuin mahdollista ja tarvittaessa vielä pitemmälle kauhakuormaajalla, traktorin etukuormaajalla ja joskus erityisen vaikeisiin paikkoihin metsätraktorilla ja moottorikelkalla.


ei kuvaa
Kuva: Olli Toivonen
Etukuormaajalla sora viedään mahdollisimman lähelle kunnostuspaikkaa.


ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Sora odottaa kunnostuspaikalla.


Kutusoraikkojen ja poikaskivikoiden rakentaminen aloitetaan huhtikuun puolen välin paikkeilla ja kunnostuksia jatketaan syyskuun loppuun saakka taimenen kudun alkaessa lokakuussa.

ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Tällä paikalla soraikon teko alkaa aikaisintaan vasta kesäkuun puolivälin paikkeilla, koska alueella on jo viime syksynä kudettuja soraikkoja, joista poikaset kuoriutuvat vasta touko-kesäkuun vaihteessa.


ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Tälläkin paikalla soraikon teko alkaa aikaisintaan vasta kesäkuun puolivälin paikkeilla, koska alueella on jo viime syksynä kudettuja soraikkoja, joista poikaset kuoriutuvat vasta touko-kesäkuun vaihteessa.


Virho kunnostaa ja suojelee koko Vantaanjoen vesistöä. Kunnostuksia ei tehdä pelkästään tietyssä vesistön osassa tai tietyssä kunnassa, vaan siellä missä saadaan paras mahdollinen hyöty koko Vantaanjoen vesistön elvyttämisen kannalta.

Vantaanjoen vesistö on jo elvytetty Suomenlahden parhaaksi taimenvesistöksi, mutta isoja ongelmia on edelleen paljon jäljellä ja kunnostettavaa riittää vuosikymmeniksi eteenpäin.

Virhon Leader-rahoitettu virtavesikunnostusprojekti rakentaa tänä vuonna Vantaanjoen vesistöön kutusoraikkoja ja poikaskivikoita seuraaviin kuntiin:

Hausjärvi
Vihti
Riihimäki
Hyvinkää
Nurmijärvi

Virhon aiempien vuosien Vantaanjoen kunnostuksista voi lukea täältä.


Teksti: Kari Stenholm
Kuvat: Kari Stenholm ja Olli Toivonen