Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.

Meritaimenten kutupesät alkavat näkyä Vantaanjoen yläjuoksulla.24.10.2017

ei kuvaa
Villien meritaimenten isot kutupesät alkavat näkyä Vantaanjoen yläjuoksulla.


Vantaanjoen syystulva on laskemassa ja taimenen kutupesät alkavat paljastua yläjuoksun puroissa ja sivujoissa. Pääuomassa virtaama on edelleen suuri ja vesi sameaa, eikä kaloja ja kutusoraikkoja voi vielä nähdä.

ei kuvaa
Meritaimenen kutupuro tulvassa Vantaanjoen yläjuoksulla.


Vantaanjoen yläjuoksulla taimenen kutu tapahtui tänä vuonna suurelta osin kututarkkailun näkymättömissä. Kutu alkoi kolmisen viikkoa sitten ja samaan aikaan uomien virtaamat kasvoivat niin suuriksi, että kaloja ja kutusoraikkoja ei voinut enää nähdä.

Syyskuun lopun ja lokakuun alun päivinä ehdin kuitenkin nähdä kuinka meritaimenten lukumäärä yläjuoksun kutusoraikoilla kasvoi nopeasti ja 2. ja 3. päivänä lokakuuta meritaimenet kaivoivat jo isoja kutupesiä, joissa meritaimenia ja paikallisia taimenia näkyi. Lokakuun 5. päivänä kaloja ja kutusoraikkoja ei enää kovan virtaaman ja samean veden takia nähnyt. Sen jälkeen kutu tapahtui aktiivisesta kututarkkailusta huolimatta näkymättömissä, kunnes viime viikolla veden alkaessa laskea isojen kutupesien isoja kutukumpuja alkoi näkyä syvän ja samean veden alta muutamissa sivupuroissa.

Kolmisen viikkoa kestänyt taimenen kutu alkaa yläjuoksulla lähestyä loppuaan ja kutukaloja näkyy enää harvakseltaan muutamissa sivupuroissa, joissa vesi on laskenut jo niin paljon, että kutusoraikot voi nähdä. Useimmilta kutupesiltä kalat ovat jo lähteneet.

Vantaanjoen alajuoksulla kutu alkoi perinteiseen tapaan pari viikkoa yläjuoksun kutua myöhemmin ja jatkuu aktiivisena edelleen.

ei kuvaa
Meritaimenten kutupesä Vantaanjoen yläjuoksun sivujoessa.


ei kuvaa
Meritaimenten kutupesä Vantaanjoen yläjuoksun pienessä purossa.


ei kuvaa
Meritaimenten kutupesä Vantaanjoen yläjuoksun pienessä purossa.


Viime viikonloppuna ja tällä viikollakin Vantaanjoen yläjuoksun muutamilla kutupesillä taimenten kutua vielä näkyi.

Tässä videossa 70 cm ja 65 cm pituinen meritaimen kutevat seuranaan paikallinen taimen yli 80 km päässä merestä Vantaanjoen yläjuoksun purossa:
Vantaanjoen villit meritaimenet 1.

Tässä videossa kaksi 70 cm pituista meritaimenta kutee seuranaan paikallisia taimenia hämärtyvän sivupuron kovassa virrassa yli 80 km päässä merestä Vantaanjoen yläjuoksun toisessa purossa:
Vantaanjoen villit meritaimenet 2.

Taimenen kudun kokonaan päätyttyä Vantaanjoen vesistössä, julkaisen perinteiseen tapaan loppuraportin koko vesistön kudusta. Jo nyt voi sanoa, että taimenia kuti Vantaanjoen vesistössä tänä syksynä paljon, mutta koska yläjuoksun kutu pääosin ja alajuoksunkin kutu osittain tapahtui näkymättömissä, aivan tarkkoja tietoja tämän vuoden kudusta ei kuitenkaan saatu.

Teksti, valokuvat ja videot: Kari Stenholm