Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.

Taimenen kutu jatkuu ja laajenee Vantaanjoella24.10.2015

ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Meritaimenet kutevat yläjuoksulla.


Taimenen kutu alkoi Vantaanjoen vesistössä noin kolme viikkoa sitten ja jatkuu yhä Vantaanjoen yläjuoksulla pääuomissa, sivujoissa ja –puroissa ja on loppuviikolla laajentunut myös pienempiin puroihin. Vantaanjoen yläjuoksun kaikki taimenet, sekä paikalliset, että meritaimenet ovat luonnonkudusta peräisin.

Kutu on vilkastumassa myös alajuoksulla ja sateiden lisäämät virtaamat ovat houkutelleet taimenia myös alajuoksun pieniin puroihin. Alajuoksun taimenista suurin osa on istutustaimenia, mutta jonkin verran alajuoksullakin on luonnonkudusta peräisin olevia taimenia.

Vieläkin virtaamat ovat Vantaanjoen vesistössä niin pieniä, että taimenet eivät joko pääse, tai halua nousta kaikista kuivimpiin kutupuroihin.

Virho on kunnostanut lähes parikymmentä vuotta suunnitelmallisesti Vantaanjoen vesistöä sen kunnostuskelpoisilla alueilla, samaan aikaan kun valistuksella, tiedottamisella ja muulla suojelutyöllä on pienennetty jätevesien ja muiden ongelmien vaivaamaa aluetta. Virhon kunnostuskohteet sijaitsevat pääosin yläjuoksulla, mutta alajuoksullakin on kunnostettu muutamia paikkoja.


ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Vantaanjoen pääuomaa yläjuoksulla.


ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Meritaimenet kutevat yläjuoksulla.


ei kuvaa
Kuva: Kari Stenholm
Yläjuoksun luonnonkudusta peräisin oleva meritaimen.


Teksti ja kuvat: Kari Stenholm