Vesistöalueet

Karjaanjoen vesistö
Vantaanjoen vesistö
Espoon virtavedet
Helsingin purot
Yleistä
Siuntionjoen vesistö
Mäntyharjun reitti

Toiminta vuosina 1999-2008

Vanhat sivut

Istutukset

2008-

2003-2007

Vantaanjoki mediassa

2015
2014
2013
2016

Nelosen uutisten juttu Glomsinjoen talkoista 6.9.2008

Liity jäseneksi

Voit vaihtaa ajatuksia virtaavista vesistä kaltaistesi seurassa. Saat apua lupien ja rahoituksen hakemiseen, talkooapua ja muiden kokemuksiin perustuvia neuvoja.

Jäseneksi pääset, kun ilmoitat yhteystietosi sihteerille ja maksat jäsenmaksun 10 euroa tilille FI8040061040081493. Kirjoita maksun lisätietoja kohtaan jäsenmaksu sekä nimesi ja s-postiosoitteesi/osoitteesi.

Hunsalanjoen koskien ensimmäiset hoitotalkoot 12.9.200919.9.2009

Kuusitoistahenkinen talkoojoukko kokoontui kuulaana alkusyksyn lauantaiaamuna Pilpalan kylään Liitontalon pihaan. Tarkoituksena oli levittää autokuormallinen seulottua soraa Pilpalan Myllykoskeen ja Vääräkoskeen.
Alkuesittelyjen jälkeen porukka jakaantui kahteen ryhmään. Toinen lähti Vääräkoskelle ja toinen Myllykoskelle.
ei kuvaa

Talkooväki ahkeroi koskilla auringon paistaessa lämpimästi pilvettömältä taivaalta. Olisi voinut luulla että eletään vielä sydänkesää. Vain siellä täällä ajelehtivat syksyn ensimmäiset kellastuneet lehdet kielivät siitä että syksy on jo saapunut.
Myllykosken sorakasa siirtyi nopeasti jokeen, kiitos Jussi Jokisen ja traktorin, joista oli suuri apu soran levityksessä.
ei kuvaa
Myllykosken toiseksi ylimpään koskikynnykseen tehtiin lähes koko uoman levyinen kutupaikka taimenille. Koska soraa jäi vielä jäljelle kannettiin loput ämpäreillä ylimmän kosken niskalle, johon saatiin myös hieno kutupaikka odottamaan lokakuun loppua ja taimenten kutua.

Myllykosken yläosan sivu-uomaa levennettiin ja sen pohjassa olleet vuodot tukittiin soralla. Ennen talkoita pääsi lähes puolet uoman vedestä karkuun louhikon sisään, vaan eipä pääse enää. Talkoopäivän kääntyessä iltaan virtasi sivu-uoman vesi kauniisti polveillen kivien lomassa. Keväällä syntyville kalanpoikasille saatiin runsaasti lisää suojapaikkoja koskeen.

Vääräkoskella odottanut sora levitettiin kosken niska-alueelle, sillan yläpuolelle. Levityksen jälkeen voitiin todeta että Vääräkoskelle ei enää tarvita lisää soraa. Taimenilla ja muilla virtakutuisilla kaloilla on nyt riittävästi tilaa jatkaa sukuaan.

ei kuvaa
Työtä tehdessä tulee myös nälkä. Hunsalan osakaskunnan rahoittamat talkooeväät ja virvokkeet maistuivat ja kalajutut luistivat kun väki kokoontui tauolle iltapäivällä.
Ensi vuonna samaan aikaan jatketaan, sovittiin ennen kuin väki hajaantui tahoilleen.

Talkoot järjesti Virtavesien hoitoyhdistys yhdessä Hunsalanjoen osakaskunnan kanssa. Keväällä tehdyn sopimuksen mukaan tehdään talkoista jokasyksyinen tapahtuma, koska alueen taimenkanta on alamaissa. Alavirrassa olevalla Vastinkoskella, jossa on talkoiltu jo vuodesta 1999 lähtien taimen- ja rapukanta voivat hyvin. Samaan tähdätään myös Hunsalanjoen ylemmillä koskilla. Siihen myös päästään uskovat osakaskunta ja Virho

Teksti Pekka Lindblad
Kuvat Aki Janatuinen